Skip to main content
Γρηγορίου Λαμπράκη 36, 16674 – Γλυφαδα (+30) 210 9615860
Η καλύτερη δίαιτα είναι η Μεσογειακή διατροφή.

Η καλύτερη δίαιτα είναι η Μεσογειακή διατροφή.

  • Γράφει η: Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου
  • 10 Ιανουαρίου 2023

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα;

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Μεσογειακή διατροφή επιλέχτηκε από τους Αμερικανούς ως η καλύτερη diet (μεταφ. δίαιτα). Βέβαια, η Μεσογειακή διατροφή δεν είναι απλά μία δίαιτα, με την πραγματική έννοια του όρου. Για όσους με διαβάζετε για πρώτη φορά προτείνω να ανατρέξετε στα αντίστοιχα Podcast μου εδώ και βεβαίως στο βιβλίο μου εδώ για τις διαφορές των όρων Δίαιτα και Διατροφή.

Η Μεσογειακή διατροφή λοιπόν είναι πολλά περισσότερα από άλλη μία διατροφή. Είναι τρόπος ζωής και τρόπος θρέψης που μελετάται και επιβεβαιώνεται για τα οφέλη της στην ανθρώπινη υγεία από τη δεκαετία του 1960. Η Μεσογειακή διατροφή είναι το μοναδικό διατροφικό πατρόν που επηρεάζει τα γονίδιά μας και που έχει χρησιμοποιηθεί στις διατροφογενετικές μελέτες μας παγκοσμίως.

Οι Αμερικανοί λοιπόν, στην προσπάθειά τους να «εφεύρουν» το ελιξίριο της νεότητας, της ευεξίας και της θεραπείας (σε πολλές περιπτώσεις) επιλέγουν ξανά και ξανά τη Μεσογειακή διατροφή ως:

  • Την καλύτερη διατροφή γενικώς.
  • Την καλύτερη Plant-based διατροφή, δηλαδή διατροφή κυρίως χορτοφαγική.
  • Την καλύτερη διατροφή για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.
  • Την καλύτερη family-friendly διατροφή, δηλαδή διατροφή φιλική προς τις οικογένειες.
  • Την καλύτερη υγιεινή διατροφή
Η πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής του 2010 σύμφωνα με τον ισπανικό οργανισμό Μεσογειακής Διατροφής

Αυτές οι λίστες και οι βαθμολογίες προκύπτουν από ένα σύνολο (Panel) ειδικών υγείας που επιλέγονται για να αξιολογήσουν τις διάφορες διατροφές με βάση την εξειδίκευσή τους, την ανεξάρτητη εργασία και αντιπροσώπευσή τους καθώς και με βάση την ποικιλομορφία των απόψεών τους.
Για έκτη συνεχόμενη χρονιά λοιπόν οι Αμερικανοί αξιολόγησαν και επέλεξαν τη Μεσογειακή διατροφή με βάση όχι μόνο τα θρεπτικά της συστατικά και την ποικιλία των τροφών της, αλλά με βάση και βιώσιμα και πρακτικά κριτήρια που αξίζει να αναφέρουμε αναλυτικά. Η Μεσογειακή διατροφή:

  1. Είναι φιλική προς τις οικογένειες εφόσον όλα τα μέλη μιας οικογένειας μπορούν να τρώνε τα ίδια φαγητά, σε όλες τις ηλικίες εξασφαλίζοντας θρεπτική ισορροπία αλλά και εύκολη πρόσβαση με μηδαμινές τροποποιήσεις.
  2. Είναι οικονομική. Τα φαγητά της Μεσογειακής διατροφής είναι οικονομικά και προσιτά σε όλους ενώ είναι εύκολο να τα βρει κάποιος. Φανταστείτε, δε, αν αυτό υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, τι θα πρέπει να ισχύει για τους Μεσογειακούς λαούς όπου τα όσπρια, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το ψάρι παράγονται σε αφθονία.
  3. Είναι οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον. Βασίζεται κυρίως σε κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και ζωικών προϊόντων εντοπιότητας και εποχικότητας.
  4. Είναι φιλική προς τους vegan και χορτοφάγους εφόσον οι περισσότερες συνταγές της Μεσογειακής διατροφής μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε αυτές τις συνήθειες.
  5. Είναι φιλικές προς τις διατροφές Halal και Kosher των μουσουλμάνων και εβραίων αντίστοιχα, εφόσον οι περισσότερες συνταγές της Μεσογειακής διατροφής μπορούν επίσης εύκολα να προσαρμοστούν σε αυτές τις θρησκευτικές συνήθειες.

Η πυραμίδα της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής επικαιροποιήθηκε το 2020 ώστε να περιλαμβάνει τη βιωσιμότητα ως βασικό της χαρακτηριστικό που διέπει όλες τις διατροφικές συνήθειες. Παρατηρήστε, δε, ότι η βάση της Μεσογειακής Διατροφής ΔΕΝ είναι διατροφή, αλλά τρόπος ζωής, συνήθειες, κοινωνικότητα, άσκηση, ξεκούραση, μαγείρεμα.

Η επικαιροποιημένη πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, 2020.
Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17, 8758; doi:10.3390/ijerph17238758

Δυστυχώς, ενώ οι Αμερικανοί επιλέγουν ξανά και ξανά τη Μεσογειακή διατροφή ως την καλύτερη διατροφή για υγεία και μακροβιότητα, οι ίδιοι οι Μεσογειακοί λαοί φαίνεται ότι την αμελούν, την μπερδεύουν ή ξεχνούν τα καθημερινά οφέλη της όπως:

  • Θρεπτικά και διατροφικά πλήρης
  • Με μεγάλη ποικιλία γεύσεων και προιόντων
  • Χωρίς την ανάγκη να μετράς θερμίδες, υδατάνθρακες ή πόντους
  • Με έντονο το αίσθημα του κορεσμού, λόγω των υψηλών ποσοστών διαιτητικών ινών.
  • Χωρίς περιορισμούς σε κατηγορίες τροφίμων.
  • Με αποδεδειγμένα ευεργετικά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου συνολικά και σε συγκεκριμένες παθήσεις όπως καρδιοαγγειακές, νευροεκφυλιστικές, διάφορες μορφές καρκίνου, διαβήτη τύπου ΙΙ κα.

Μπορείς εύκολα να κάνεις το τεστ προσήλωσης (adherence) στη Μεσογειακή διατροφή, με 14 γρήγορες ερωτήσεις και να λάβεις το σκορ σου και τις κατηγορίες που χρειάζεται βελτίωση. Κλείσε εδώ το δωρεάν ραντεβού σου ή στείλε μας το ενδιαφέρον σου στο info@dnanutricoach.com για να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σου.

Δρ. Βαλεντίνη Κωσταντινίδου

Γράφει η Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, RDN, MSc, PhD.

  • Λέκτορας και ερευνήτρια Διατροφογενετικής

  • Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
  • Τεχνολόγος Τροφίμων
  • Πιστοποιημένη Practitioner Coach (IAPC&M)
  • Ιδρύτρια DNANUTRICOACH®

  • Δέχεται με ραντεβού στο: 2109615860

Κλείσε ένα 30λεπτο, δωρεάν, ενημερωτικό ραντεβού
με τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου