Ξεκινώντας από το 2001, με την ολοκλήρωση της αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, του DNA δηλαδή, πολύτιμα, νέα δεδομένα παρουσιάστηκαν σε επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων με τη μοναδική ευκαιρία διευρεύνησηςτων αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γενετικών και γενομικών πληροφοριών, και των περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως είναι η διατροφή.
Το ανθρώπινο γονιδίωμα σε νούμερα
Το ανθρώπινο γονιδίωμα αποτελείται από, περίπου, 2,9 δισεκατομμύρια νουκλεοτίδια ή 30.000 γονίδια, μέρος των οποίων εμπλέκεται σε μεταβολικά μονοπάτια. Τα περισσότερα γονίδια, που έχουν χαρακτηριστεί μέχρι τώρα, δεν ευθύνονται άμεσα για σύνθετες ασθένειες, αλλά κυρίως ενισχύουν την γενετική ευαισθησία και την προδιάθεση που έχουμε για αυτές. Ένα μεγάλο εύρος βιοχημικών και μοριακών μηχανισμών εμπλέκονται σε αυτή την προδιάθεση.
Η γενετική επανάσταση και η διατροφή
Με την γενετική επανάσταση του 21ου αιώνα διευκολύνθηκε η μελέτη των γονιδίων στα πλαίσια της διατροφής και των διατροφικών συνηθειών και με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε η διατροφογενετική και η διατροφογενομική ως νέος επιστημονικός κλάδος. Η σχέση μεταξύ των γονιδίων και διατροφής ήταν ανέκαθεν θεμελιώδης για την ανθρώπινη υγεία και η αλληλεπίδραση τους έχει αποτελέσει αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης εξέλιξης.
Η συνεχής «συνομιλία» μεταξύ γονιδίων και διατροφής βοήθησε την ανθρωπότητα να προσαρμοστεί και να καταναλώνει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της υιοθετώντας κάθε φορά και συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα. Η προσαρμογή αυτή έχει βοηθήσει τους ανθρώπους να επιβιώσουν και να εξελίσσονται. Για παραδείγμα, το πώς ένα τρόφιμο ή ένα συστατικό τροφίμου μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό.
Η λακτόζη, η γλουτένη, η φάβα
Η αιμόλυση που ενδέχεται να συμβεί μετά την κατανάλωση φάβας, σε άτομα με ανεπάρκεια του ενζύμου της αφυδρογονάσης της 6-γλυκόζης, ή τα διατροφικά προβλήματα των ατόμων που έχουν γενετικά αποδεδειγμένη δυσανεξία στην λακτόζη ή εντεροπάθειες οφειλόμενες στην ευαισθησία στην γλουτένη, είναι μερικές από τις πιο κοινές περιπτώσεις. Η διατροφή αποσκοπεί στην επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ πολλών μεταβολικών διαδικασιών προκειμένου να διατηρηθεί η ομοιόσταση και να προαχθεί η υγεία.
Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την ανάπτυξη πολλών πολύπλοκων και χρόνιων ασθενειών. Παρόλο που μπορεί να έχουμε γενετική προδιάθεση να νοσήσουμε ή να είμαστε προστατευμένοι από μια ορισμένη ασθένεια ή κατάσταση, ο τρόπος ζωής μας είναι αυτός που θα καθορίσει το κατά πόσο θα νοσήσουμε ή όχι. Για παράδειγμα, επιστημονικά αποτελέσματα μας επιβεβαιώνουν ότι μπορούμε να μειώσουμε τυχόν κληρονομούμενο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο ή παχυσαρκία, κάνοντας υγιεινές επιλογές από πολύ μικρή ηλικία.