Με αφορμή το άρθρο του BDA (British Dietetics Association) -έγκυρου οργανισμού διατροφολογίας-διαιτολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο- και την μέθοδο Food Coaching© – Διατροφικής Ενδυνάμωσης©, που έχουμε δημιουργήσει και εφαρμόζουμε στο DNANUTRICOACH©(https://www.dnanutricoach.com/el/), αναλύουμε τι πραγματικά καθορίζει ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής.
Ποιος νέος παράγοντας προστίθεται στην εξίσωση της διατροφής;
Το πρόσφατο άρθρο του BDA πραγματεύεται την ποικιλομορφία (diversity), που οφείλουν να έχουν οι διαιτολογικές προσεγγίσεις από τους επαγγελματίες Διατροφολόγους-Διαιτολόγους και αναφέρει δύο μείζονα χαρακτηριστικά:
- η ποικιλομορφία, ή αλλιώς το diversity, που οφείλουν να έχουν όλες οι διατολογικές/διατροφολογικές προσεγγίσεις από τους επαγγελματίες και
- η εξατομίκευση, που μέχρι τώρα δεν υπήρχε έντονα στην εφαρμογή προγραμμάτων διατροφής.
Ποιοι είναι οι παράγοντες, που καθορίζουν την κατεύθυνση αυτής της εξατομίκευσης;
Σύμφωνα με τον BDA, η κουλτούρα, της εθνικότητα, η θρησκεία και η κοινωνική προέλευση, είναι κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν το πώς τρέφεται ο καθένας από εμάς και οφείλουν να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό “μενού”.
Για πρώτη φορά λοιπόν ο BDA μετατοπίζει το βάρος της διατροφικής παρέμβασης, από τα γραμμάρια και τα πιάτα στο κίνητρο και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου, προκειμένου αυτή η παρέμβαση να έχει αποτέλεσμα.
Η δική μας μέθοδος Food Coaching©– Διατροφικής Ενδυνάμωσης©
Η εξατομίκευση και το κίνητρο είναι κάτι που το DNANUTROCOACH© ήδη κάνει πράξη στα προγράμματα Food Coaching – Διατροφικής Ενδυνάμωσης©. Η δημοσίευση της συγκεκριμένης μεθόδου σε επιστημονικό της άρθρο από τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, ιδρύτρια του DNANUTRICOACH© , έχει ανοίξει την συζήτηση για την σημασία της μεθοδολογιας coaching στη διατροφική προσέγγιση από το 2017.
Μπαίνοντας πλέον στο 2021, η μέθοδος αυτή αρχίζει και αναγνωρίζεται παγκοσμίως, ως εκείνος ο τρόπος διατροφικής προσέγγισης και αλλαγής, που λαμβάνει εξίσου υπόψη τις ανάγκες, τα όρια, τις προτιμήσεις και τα κίνητρα του ατόμου όσο και την ποιότητα και ποσότητα της διατροφής του.
“One size does not fit all” στα διατροφικά προγράμματα
Είναι πολύ οι λόγοι που θα καθορίσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, το βάρος, την άθληση και γενικότερα την υγεία ενός ανθρώπου μέσα από τη διατροφή του. Και ακόμα περισσότεροι είναι οι λόγοι που θα κινητοποιήσουν τον ίδιο άνθρωπο για να την αλλάξει.
Η ερώτηση είναι πώς θα μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε αυτή την αλλαγή με αποτελεσματικό τρόπο. Το τι κάνει εμένα να τρώω λιγότερο ή περισσότερο, το ίδιο ή διαφορετικά από εσένα οφείλει να είναι το Νο 1 στην εξίσωση της διατροφικής αλλαγής.