Skip to main content
Γρηγορίου Λαμπράκη 36, 16674 – Γλυφαδα (+30) 210 9615860
Τύποι ξεκούρασης

Τύποι ξεκούρασης

  • Γράφει η: Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου
  • 14 Οκτωβρίου 2021

Πολλοί αναγνωρίζουμε ότι μας λείπει ύπνος και ό,τι δεν κοιμόμαστε αρκετά για να ξεκουραζόμαστε.
Συμβαίνει, όμως, και όσοι πραγματικά κοιμούνται επαρκώς, να παραπονιούνται για συνεχή κούραση, για αδυναμία χαλάρωσης και ξεκούρασης. Η Δρ. Saundra Dalton-Smith σε μια πρόσφατη ομιλία της TED βάζει «σειρά» στη ξεκούραση μας. Πρόκειται για τους παρακάτω 7 τύπους ξεκούρασης που οφείλουμε να φροντίζουμε καθημερινά (ή έστω εβδομαδιαία) και που στο DNANUTRICOACH® δουλεύουμε στα προγράμματα Food Coaching όπου και όσο χρειάζεται.

Τι συμβαίνει τελικά με την ξεκούραση;

Τύπος 1: Ξεκούραση σώματος.

Ύπνος και ξεκούραση δεν είναι πάντα το ίδιο. Η σωματική ξεκούραση μπορεί να είναι παθητική ή ενεργητική. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περιλαμβάνει τον ύπνο ή τα Power naps, siesta ή υπνάκους μεσημεριανούς και καλείται παθητική σωματική ξεκούραση ή τη γιόγκα, τις διατάσεις και το μασάζ όπου και καλείται ενεργητική ξεκούραση.

Τύπος 2: Ξεκούραση μυαλού.

Εδώ επίσης περιλαμβάνεται και ο ύπνος, που είναι ικανός να «θρέψει» τα εγκεφαλικά μας κύτταρα και να βοηθήσει στην ανάπλαση και αποκατάσταση. Το μυαλό μας όμως, όταν είναι κουρασμένο, συνεχίζει να μας «μιλάει», ακόμα και όταν φαινομενικά ξυπνάμε από έναν χορτάτο ύπνο. Τα συμπτώματα μιας τέτοιας κούρασης περιλαμβάνουν την ευερεθιστότητα, την αδυναμία συγκέντρωσης, καθώς και την αδυναμία μνήμης. Μεγαλύτερη συνείδηση στις σκέψεις μας και μικρές 5λεπτες διακοπές ανά 2 ώρες μπορούν να βοηθήσουν το μυαλό μας να «παίρνει βαθιές ανάσες».

Τύπος 3: Ξεκούραση αισθήσεων.

Έντονα φώτα, έντονοι ήχοι καθώς και έντονες αφές, κινήσεις και διαδράσεις προκαλούν υπερδιέγερση των αισθήσεών μας. Πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε μια συνεχή αλληλεπίδραση με οθόνες υπολογιστών και λοιπών μηχανημάτων. Ένα με δύο λεπτά, ανά 2 ώρες, να κοιτάξουμε τον ουρανό ή ακόμα και το ταβάνι ή να κλείσουμε απλά τα μάτια μας, αρκούν για να ξεκουράσουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα (retina) του ματιού μας για να μπορέσει να συνεχίσει τη δουλειά του.

Τύπος 4: Ξεκούραση δημιουργίας.

Η συνεχής και χωρίς διάλειμμα απαίτηση να βρίσκουμε λύσεις και να αναλύουμε προβλήματα οδηγεί σε έντονη κούραση και ίσως «μπλοκάρισμα». Παρατηρείται συχνά σε άτομα με καλλιτεχνικές ανησυχίες ή εργασίες. Η λύση εδώ είναι η φύση και η τέχνη. Τα ωραία τοπία, οι ωραίες αναμνήσεις αλλά και ένα έργο τέχνης είναι αρκετά για να περάσουν το μήνυμα ότι η ομορφιά μπορεί να ξεκουράσει.

Τύπος 5: Ξεκούραση ψυχολογική.

Απόσταση και χρόνος μακριά από ανθρώπους και καταστάσεις που σου «ρουφάνε» την ενέργειά είναι απαραίτητα συστατικά για μια ουσιαστική ξεκούραση ψυχής. Ένα ξεκούραστο ψυχικά άτομο, στην ερώτηση « Τι κάνεις», θα τολμήσει να απαντήσει « Δεν είμαι καλά» και θα μπορέσει να μοιραστεί λέξεις που υπό άλλες συνθήκες θα καταπιέζονταν. Η ψυχολογική ξεκούραση ίσως είναι και η πιο «δύσκολη» διότι απαιτεί το κουράγιο να είμαστε αυθεντικοί.

Τύπος 6: Ξεκούραση κοινωνική.

Η κοινωνική ξεκούραση δεν σημαίνει απομόνωση (αν και σε αρκετές περιπτώσεις συστήνεται). Η κοινωνική ξεκούραση σημαίνει την ικανότητα να ξεχωρίζεις ανάμεσα στις κοινωνικές επαφές που σε εξαντλούν και σε εκείνες που σε ανανεώνουν. Τα άτομα που είναι υποστηρικτικά, θετικά και με ικανότητα ακρόασης βοηθούν στην κοινωνική μας ξεκούραση. Ακόμα και στις εξ αποστάσεως κοινωνικές επαφές, μπορείς να διαχωρίζεις ποιες είναι ικανές να σε ξεκουράσουν και ποιες όχι.

Τύπος 7: Ξεκούραση πνευματική.

Ο αναστοχασμός, ο διαλογισμός (meditation) ή ο εθελοντισμός βοηθούν να ξεκουραστεί το πνεύμα μας και να συνδεθεί με ένα βαθύτερο αίσθημα του ανοίκειν. Η αίσθηση της αγάπης, της αποδοχής και του νοήματος συμβάλει καθοριστικά στην πνευματική ξεκούραση.
Σε όποια από τις παραπάνω 7 κατηγορίες ξεκούρασης αισθάνεσαι ότι έχεις μείνει πίσω, υπάρχει σίγουρα τρόπος να ανάκαμψης.

Ζήτησε βοήθεια και καθοδήγηση από εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, που θα συνεκτιμήσει όλους τους παράγοντες υγείας του σώματός σου, και απόλαυσε την κούραση και την ξεκούραση σου!

Δρ. Βαλεντίνη Κωσταντινίδου

Γράφει η Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, RDN, MSc, PhD.

  • Λέκτορας και ερευνήτρια Διατροφογενετικής

  • Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
  • Τεχνολόγος Τροφίμων
  • Πιστοποιημένη Practitioner Coach (IAPC&M)
  • Ιδρύτρια DNANUTRICOACH®

  • Δέχεται με ραντεβού στο: 2109615860

Κλείσε ένα 30λεπτο, δωρεάν, ενημερωτικό ραντεβού
με τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου