Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Το στρες του κορονοϊού
- Γράφει η: Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου
- 12 Μαρτίου 2020
Στρες και κορονοϊός
Το στρες που συνοδεύει την πανδημία του COVID-19 (κορωνοϊός-2019) είναι ομοίως ανησυχητικό και δεν θα πρέπει να παραμελείται. Μαζί με τις οδηγίες προφύλαξης εξάπλωσης του ιού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) συμβουλεύει και συνιστά ομοίως την προστασία της ψυχικής υγείας και την αντιμετώπιση του στρες, όπως κάνουμε και με τη σωματική. Το στρες και το άγχος συχνά συνοδεύουν τις περιόδους πανδημίας. Προστατέψτε τη ψυχική σας υγεία λοιπόν, προστατευτείτε από το στρες και το άγχος, όπως προστατεύετε και τη σωματική σας υγεία. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα, που μας ορίζει ο Π.Ο.Υ.
Οδηγίες κατά του στρες
- Νοιαστείτε, μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και επικοινωνείστε με οικογένεια και φίλους. Μιλήστε στο τηλέφωνο, κάντε βιντεοκλήσεις, νοιαστείτε και επικοινωνήστε αυτά που νιώθετε, κυρίως στις περιόδους καραντίνας και περιορισμού στο σπίτι.
- Ακολουθήστε υγιεινό τρόπο διατροφής, σωστής ξεκούρασης και άθλησης ακόμα και μέσα στο σπίτι. Να θυμάστε τα φρούτα και τα λαχανικά σας, ακόμα και κατεψυγμένα. Να τηρείτε το πρόγραμμα του φαγητού σας και να πίνετε άφθονο νερό. Ο περιορισμός στο σπίτι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ανακαλύψετε νέες συνταγές.
- Όχι στην κατανάλωση ουσιών, καπνού και αλκοόλ ως μέτρα αντιμετώπισης της ανησυχίας μας. Όλοι ανησυχούν σε περιόδους πανδημίας, είναι αναμενόμενο. Η κατανάλωση όμως εθιστικών ουσιών όπως η νικοτίνη, ο καπνός, το αλκοόλ και άλλες ουσίες δεν βοηθούν στην ανακούφιση αυτής της ανησυχίας, αντιθέτως την επιδεινώνουν και δημιουργούν επιπρόσθετους παράγοντες κινδύνου.
- Γνωρίστε τα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα, μόνο από τους αρμόδιους, εξειδικευμένους επιστήμονες. Μόνο οι εξειδικευμένοι επιδημιολόγοι και λοιμοξιολόγοι που ακολουθούν από κοντά τα δεδομένα της πανδημίας και την εξέλιξη του ιού είναι σε θέση να θεσπίζουν οδηγίες προφύλαξης. Μόνο.
- Περιορίστε την έκθεση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που πανικοβάλλουν. Κλείστε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που σας πανικοβάλλουν, που αναπαράγουν μη-επιστημονικές γνώμες και δεν παρουσιάζουν αντικειμενικά τα δεδομένα. Ενισχύουν το στρες, την ανησυχία και το άγχος που ούτως ή αλλιώς όλοι αναπτύσσουν σε περιόδους πανδημίας.
- Ασχοληθείτε με τις δεξιότητές σας, με πράγματα που σας αρέσουν και που στο παρελθόν σας έχουν βοηθήσει να ξεπεράσετε ανάλογες καταστάσεις. Ένα βιβλίο, ένα επιτραπέζιο, ένα τραγούδι, ένας χορός, μια συγγραφή, ένα λογοπαίγνιο, μια συζήτηση, οτιδήποτε ευχαριστεί τον καθένα και έως σήμερα δεν έβρισκε τον χρόνο να καταπιαστεί. Τώρα είναι η ευκαιρία και τώρα πρέπει να θυμηθούμε τις δεξιότητες, τα γούστα μας και ό,τι μας έχει βοηθήσει στο παρελθόν να ηρεμήσουμε και να παραμείνουμε ψύχραιμοι.
Αν παρόλα αυτά δεν τα καταφέρουμε μόνοι μας, ζητάμε βοήθεια ειδικού. Συνεδρίες Online με χρήση ειδικών πλατφόρμων είναι πλέον διαθέσιμες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ψυχραιμία, υπομονή, επιμονή και επιστημονική ενημέρωση.
Κατηγορίες Άρθρων
Γράφει η Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, RDN, MSc, PhD.
Λέκτορας και ερευνήτρια Διατροφογενετικής
- Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
- Τεχνολόγος Τροφίμων
- Πιστοποιημένη Practitioner Coach (IAPC&M)
Ιδρύτρια DNANUTRICOACH®
Δέχεται με ραντεβού στο: 2109615860
με τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου