Γρηγορίου Λαμπράκη 36, 16674 – Γλυφαδα (+30) 210 9615860
Πώς να επιλέξω τον coach μου;

Πώς να επιλέξω τον coach μου;

  • Γράφει η: Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου
  • 28 Αυγούστου 2018

Το coaching. Ένα φαινόμενο “της μόδας” ή όχι;

Πριν δέκα χρόνια το coaching όχι μόνο δεν τραβούσε την προσοχή, αλλά ούτε καν αποτελούσε γνωστή λέξη. Εδώ και μια δεκαετία, όμως, το coaching έχει γίνει «της μόδας», ακούγεται συνεχώς και όπως κάθετι καινούριο συνοδεύεται με πληθώρα από θετικά και αρνητικά σχόλια, απόψεις και εφαρμογές. Το 2013 η αμερικανική εφημερίδα Financial times δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι ολοένα και περισσότερες εταιρίες έχουν ξεκινήσει να ενθαρύνουν ενεργά και να καλύπτουν το κόστος συνεδριών με κάποιον επαγγελματία coach για τα στελέχη τους. Το παγκόσμιο ινστιτούτο ευεξίας (The Global Wellness Institute) έχει ορίσει το coaching ως μια από τις κινητήριες δυνάμεις στην παγκόσμια οικονομία ευεξίας.

Η ανάγκη να έχεις τον δικό σου επαγγελματία coach.

Το Life και Executive coaching αποτελεί πλέον μια σημαντική επένδυση για τις επιχειρήσεις αλλά και μεμονωμένα, που στοχεύει στην ευρύτερη ενδυνάμωση και ευεξία του κάθε ατόμου. Η PriceWaterHouseCoopers, μια από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες παγκοσμίως εκτίμησε το 2016 ότι το Life Coaching και οι συνεδρίες με έναν επαγγελματία coach αποτελεί έναν διαρκώς αυξανόμενο χώρο αξίας περίπου 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου υπόκειται βαθιά μεταμόρφωση σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμα και πριν από την πανδημία του κορονοιού, η ανάγκη για coaching αυξάνεται ραγδαία.

Το στρες τόσο στον εργασιακό περιβάλλον όσο και στην προσωπική ζωή, η ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν οι αλλαγές γύρω μας, η αβεβαιότητα και η πολυπλοκότητα αποτελούν καθημερινές δοκιμασίες για τον καθένα μας ανεξαρτήτως εκπαίδευσης ή κοινωνικού δικτύου. Σε διαρκώς μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα, όσοι ηγούνται επιχειρήσεων και δομών γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, δεξιότητες που δεν διδάσκονται, δυστυχώς, σε κανένα Πανεπιστημίο.

Γνωρίζουν, επίσης, πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι είναι πρώτα από όλα άνθρωποι. Άνθρωποι που καλούνται να διαχειριστούν, εκτός από τις επαγγελματικές τους προκλήσεις, και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις κάνοντάς το συνήθως υπό πίεση είτε χρόνου, είτε απόδοσης. Όλες αυτές οι καταστάσεις που απαιτούν αυτογνωσία, τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις και αίσθηση αυτοσκοπού και εκπλήρωσης είναι μερικές μονάχα από τις περιπτώσεις ανάγκης για βοήθεια από έναν επαγγελματία coach.

Τι μπορεί να σου προσφέρει ο coach;

O προσωπικός σου coach είναι εκείνος που μπορεί να προσφέρει άμεση ενεργοποίηση, συγκέντρωση, κίνητρο και να βοηθήσει τον πελάτη να βελτιώσει συγκεκριμένες δεξιότητες και συμπεριφορές του με απτά αποτελέσματα. Ο coach θα συνεργαστεί στενά και συστηματικά για να παρέχει υποστήριξη και μεγαλύτερη αποσαφήνιση στους ρόλους, που το άτομο καλείται να λάβει στη ζωή του. Ο επαγγελματίας coach θα βοηθήσει με βιωματικές ασκήσεις και συγκεκριμένη μεθοδολογία στην εξισορρόπηση των αντικειμενικών δυσκολιών, των προτεραιοτήτων και των ονείρων που έχει ο καθένας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι και η ισορροπία απέναντι στις προκλήσεις.

Πώς επιλέγω τον coach μου;

Μολονότι πρόκειται για μια νέα υπηρεσία (coaching), ποτέ δεν ήταν πιο δύσκολο να επιλέξεις τον coach σου. Στην ταχέως ανερχόμενη βιομηχανία του coaching εμφανίζονται πολλοί «ειδικοί» ή «ειδικά εκπαιδευμένοι» κτλ εν δυνάμει coaches, που όμως επενδύουν σε φανταχτερές ιστοσελίδες και τίτλους χωρίς όμως τις απαραίτητες διαπιστεύσεις, πιστοποιήσεις και βεβαιώσεις από αναγνωρισμένους φορείς.

Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που απαιτείται να έχει ένας coach πριν τον επιλέξεις είναι η πιστοποίηση. Πιστοποίηση από διεθνώς αναγνωρισμένο, ανεξάρτητο φορέα, που θα μπορεί να βεβαιώσει ότι τόσο η εκπαίδευση, όσο και το ήθος και η κατάρτιση του ατόμου τον καθιστούν ικανό επαγγελματία coach. Κατά αντίστοιχο τρόπο, που δεν θα εμπιστευόσουν την υγεία σου σε κάποιον που δεν είναι εγγεγραμένος ιατρός, το coaching οφείλει να προσφέρεται από πιστοποιημένους coaches.

Διαπίστευση ή πιστοποίηση στο coaching;

Η διάφορα μεταξύ διαπίστευσης και πιστοποίησης είναι συχνά δυσνόητη και μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνείες. Ο Διεθνής φορέας Ιnternational authority for professional coaching and mentoring εξηγεί αναλυτικά τις διαφορές και εξηγεί πώς η πιστοποίηση υπερισχύει της διαπίστευσης.

Για παράδειγμα, όλοι οι μαθητές μπορούν να μάθουν μια ξένη γλώσσα στο σχολείο. Μόνο όμως όσοι θα περάσουν τις εξετάσεις πιστοποίησης και επάρκειας θα μπορέσουν να διδάξουν αυτή την ξένη γλώσσα και σε άλλους. Κάπως αντίστοιχα διαφοροποιούνται και οι ποικίλες μορφές βεβαιώσεων, που κυκλοφορούν στην αγορά, με τις επίσημες πιστοποιήσεις των επαγγελματιών Coach.

Η πιστοποίηση λοιπόν είναι μια βασική προϋπόθεση πριν επιλέξεις τον δικό σου coach. Το coaching αξίζει επαγγελματισμό και σοβαρότητα. Ο τελικός χρήστης, ο πελάτης, ο coachee, ΕΣΥ, έχεις τη δύναμη να απαιτήσεις περισσότερο επαγγελματισμό και να προφυλάξεις το coaching από άτομα που δεν είναι πιστοποιημένα.

Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις την εμπειρία του coaching;

Εάν αισθάνεσαι ότι οι πεποιθήσεις σου δεν σε ενδυναμώνουν και δεν σε πηγαίνουν παρακάτω, άλλαξέ τις.

Εαν αισθάνεσαι ότι υπάρχουν τόσα που θες να κάνεις, αλλά κολλάς, ενδυναμώσου.

Εαν νιώθεις ότι είσαι έτοιμος για μια αλλαγή αλλά δεν ξέρεις από που να αρχίσεις, κάνε το πρώτο βήμα.

Μπορείς!

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να επιλέξεις τον πιστοποιημένο επαγγελματία coach που σου ταιριάζει και να ξεκινήσεις Coaching σήμερα.

Είμαι στη διάθεσή σου!

Δρ. Βαλεντίνη Κωσταντινίδου

Γράφει η Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, RDN, MSc, PhD.

  • Λέκτορας και ερευνήτρια Διατροφογενετικής

  • Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
  • Τεχνολόγος Τροφίμων
  • Πιστοποιημένη Practitioner Coach (IAPC&M)
  • Ιδρύτρια DNANUTRICOACH®

  • Δέχεται με ραντεβού στο: 2109615860

Κλείσε ένα 30λεπτο, δωρεάν, ενημερωτικό ραντεβού
με τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου