Το περπάτημα, ο περίπατος, η βόλτα με τα πόδια, η περπατάδα ή όποια άλλη ονομασία προτιμάς, αποτελεί τη βασική σύσταση άσκησης από τους καρδιολόγους παγκοσμίως για βελτίωση του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων. Ακόμα, δυστυχώς, δεν έχει καθιερωθεί η συνταγογράφηση της άσκησης ως θεραπεία για όλες τις ασθένειες, και όχι μόνο τις καρδιοαγγειακές. Παρόλα αυτά η παγκόσμια πρωτοβουλία της Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου και του αντίστοιχου κολλεγίου Αθλητικής Ιατρικής βρίσκονται σε καλό δρόμο για την άμεση εφαρμογή της (Exercise is medicine).
Την περίοδο της φυσικής απομόνωσης και της παραμονής στο σπίτι (#μένουμε_σπίτι, #stayhome), που διανύουμε, η βόλτα με τα πόδια έχει αποτελέσει στη χώρα μας και έναν επιπλέον επιτρεπόμενο τρόπο εκτόνωσης (εκτός σπιτιού) για τους τετράποδους και μη φίλους μας.
Το περπάτημα και τα οφέλη του
Επιλέγω, λοιπόν, σήμερα να παραθέσω ορισμένα από τα θετικά του περίπατου, που ίσως δε γνώριζες, με την ελπίδα να σε πείσω να συνεχίσεις να προτιμάς τον περίπατο, ως καθημερινό μέσο εκτόνωσής σου, όχι μόνο τώρα, αλλά και μετά την άρση των μέτρων περιορισμού.
3. Το περπάτημα εξισσοροπεί τις λιγούρες.
Ιδιαιτέρως σε περιόδους ανίας, άγχους και στρεσογόνων περιστάσεων οι λιγούρες έχουν την τιμητική τους. Πρόκειται επίσης για μοριακό μηχανισμό επιβίωσης, που στο πέρασμα των χρόνων «μπερδεύτηκε» η σημαντικότητά του, με αποτέλεσμα η συναισθηματική πείνα να επικρατεί της οργανικής πείνας. Ενας 15-λεπτος περίπατος όμως είναι ικανός να εξισσοροπήσει όχι μόνο τη συχνότητα εμφάνισης αυτής της «λιγούρας για σοκολάτα» αλλά ακόμα και την ποσότητα της σοκολάτας (ή άλλου γλυκού) που θα καταναλώσεις (αν τελικά το αποφασίσεις). Επιπλέον, η δράση αυτού του 15-λεπτου περπατήματος είναι διπλή εφόσον, θα βοηθήσει παράλληλα και το αίσθημα του κορεσμού, ώστε αν τελικά η λιγούρα επιστρέψει να μπορεί να ικανοποιηθεί με μικρότερη ποσότητα.
Η συστηματική άσκηση προφυλάσσει από το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αυτό είναι ήδη γνωστό. Ακόμα όμως και το περπάτημα, που αποτελεί ήπια φυσική δραστηριότητα, έχει βρεθεί ότι μειώνει το ρίσκο εμφάνισης κατά 14% στις γυναίκες που περπατούν τουλάχιστον 7 ώρες την εβδομάδα σε σχέση με όσες περπατούν 3 ή λιγότερες ώρες εβδομαδιαίως. Η Αμερικανική ένωση κατά του καρκίνου δηλώνει ότι η πρόληψη αυτή και η μείωση του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ισχύει και σε όσες γυναίκες έχουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου όπως παχυσαρκία ή ορμονοθεραπεία.
Τα πιο επιρρεπή σημεία για εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας είναι τα γόνατα και τα ισχία. Το περπάτημα προκαλεί επιπλέον ενίσχυση των μυών που τα στηρίζουν καθώς και συστηματική φυσική ενυδάτωση αυτών των αρθρώσεων ώστε να τις προφυλάσουν και να τις προστατεύουν. Ακόμα και στις περιπτώσεις υπάρχουσας οστεοαρθρίτιδας, πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το περπάτημα 5 με 6 χιλιομέτρων κάθε εβδομάδα μειώνει τους πόνους αλλά και προφυλάσει από χειροτέρευση της κατάστασης.
Συμπερασματικά λοιπόν, το καθημερινό περπάτημα αποτελεί ανέξοδο, φυσικό τρόπο ευεξίας, πρόληψης και προστασίας της υγείας σου με οφέλη σε μοριακό επίπεδο, πολύ πιο βαθιά από τα προφανή. Μπορείς να διαβάσεις και το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο για τα οφέλη του περίπατου στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου του Harvard.
Αν σκέφτεσαι να βελτιώσεις τον τρόπο ζωής και διατροφής σου, κλείσε σήμερα μια 30-λεπτη ΔΩΡΕΑΝ συνεδρία μαζί μου για επιπλέον ενημέρωση εδώ.
Είμαι στη διάθεσή σου.
Γράφει η Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, RDN, MSc, PhD.
Λέκτορας και ερευνήτρια Διατροφογενετικής
Ιδρύτρια DNANUTRICOACH®
Δέχεται με ραντεβού στο: 2109615860