Skip to main content
Γρηγορίου Λαμπράκη 36, 16674 – Γλυφαδα (+30) 210 9615860
Πάμε μια βόλτα; Πάμε να περπατήσουμε;

Πάμε μια βόλτα; Πάμε να περπατήσουμε;

 • Γράφει η: Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου
 • 20 Απριλίου 2020

Το περπάτημα, ο περίπατος, η βόλτα με τα πόδια, η περπατάδα ή όποια άλλη ονομασία προτιμάς, αποτελεί τη βασική σύσταση άσκησης από τους καρδιολόγους παγκοσμίως για βελτίωση του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων. Ακόμα, δυστυχώς, δεν έχει καθιερωθεί η συνταγογράφηση της άσκησης ως θεραπεία για όλες τις ασθένειες, και όχι μόνο τις καρδιοαγγειακές. Παρόλα αυτά η παγκόσμια πρωτοβουλία της Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου και του αντίστοιχου κολλεγίου Αθλητικής Ιατρικής βρίσκονται σε καλό δρόμο για την άμεση εφαρμογή της (Exercise is medicine).

Την περίοδο της φυσικής απομόνωσης και της παραμονής στο σπίτι (#μένουμε_σπίτι, #stayhome), που διανύουμε, η βόλτα με τα πόδια έχει αποτελέσει στη χώρα μας και έναν επιπλέον επιτρεπόμενο τρόπο εκτόνωσης (εκτός σπιτιού) για τους τετράποδους και μη φίλους μας.

Το περπάτημα και τα οφέλη του
Επιλέγω, λοιπόν, σήμερα να παραθέσω ορισμένα από τα θετικά του περίπατου, που ίσως δε γνώριζες, με την ελπίδα να σε πείσω να συνεχίσεις να προτιμάς τον περίπατο, ως καθημερινό μέσο εκτόνωσής σου, όχι μόνο τώρα, αλλά και μετά την άρση των μέτρων περιορισμού.

 1. Το περπάτημα εξισορροπεί τα γονίδια της παχυσαρκίας.
  Ναι, υπάρχει το γονίδιο της παχυσαρκίας και δεν είναι μόνο ένα αλλά πολλά. Πρόκειται για γονίδια, που στην εξελικτική διαδικασία του ανθρώπου, έχουν βοηθήσει την επιβίωση του είδους μας, λόγω της ικανότητάς τους να αποθηκεύουν εύκολα ενέργεια με τη μορφή λίπους, ώστε να τη χρησιμοποιούν στις περιόδους μεγάλης ασιτίας. Η ταχύτητα όμως με την οποία άλλαξε η διαθεσιμότητα της τροφής για τον άνθρωπο δεν έχει δώσει (ακόμα) το χρόνο «προσαρμογής» σε αυτά τα γονίδια, γεγονός που σημαίνει ότι εξακολουθούν να αποθηκεύουν εύκολα λίπος, ανεξαρτήτως αν πλεον δεν υπάρχουν περίοδοι ασιτίας (αλλά αντιθέτως συνεχής αφθονία λήψης τροφής). Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί τα γονίδια να μη μπορούν να αλλάξουν (ακόμα), αλλά εσύ μπορείς! Συγκεκριμένα, έχουμε μελέτες σε 32 «γονίδια παχυσαρκίας» που ελέγχθησαν σε περίπου 12,000 άτομα αποδεικνύοντας ότι μία ώρα καθημερινού περίπατου είναι ικανή να μειώσει κατά 50% (στο μισό δηλαδή) τη «δύναμη» αυτών των γονιδίων να αποθηκεύουν λίπος.
 2. Το περπάτημα βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ναι, το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται απλές, καθημερινές, σταθερές συνήθειες για να λειτουργεί στο μέγιστο της απόδοσής του και να μας προστατεύει συνεχώς από ιώσεις και άλλους «εισβολείς». Το καθημερινό περπάτημα, τουλάχιστον 20 λεπτών, προσέφερε τουλάχιστον 43% λιγότερες ημέρες ασθένειας σε όσους από τους 1000 εθελοντές της μελέτης περπατούσαν για τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα, σε σχέση με όσους περπατούσαν μία ή καμία φορά την εβδομάδα. Επιπλέον, ακόμα και αν ασθενούσαν οι ίδιοι εθελοντές, η διάρκεια της ασθένειας (δηλαδή η ταχύτητα ανάρρωσης) ήταν πολύ μικρότερη και με ηπιότερα συμπτώματα. Τα απλά, καθημερινά 4 βήματα για φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας, τα συζητήσαμε (στα αγγλικά) και στο πρόσφατο LIVE στο Instagram που μπορείς να παρακολουθήσεις ολόκληρο εδώ.

3. Το περπάτημα εξισσοροπεί τις λιγούρες.
Ιδιαιτέρως σε περιόδους ανίας, άγχους και στρεσογόνων περιστάσεων οι λιγούρες έχουν την τιμητική τους. Πρόκειται επίσης για μοριακό μηχανισμό επιβίωσης, που στο πέρασμα των χρόνων «μπερδεύτηκε» η σημαντικότητά του, με αποτέλεσμα η συναισθηματική πείνα να επικρατεί της οργανικής πείνας. Ενας 15-λεπτος περίπατος όμως είναι ικανός να εξισσοροπήσει όχι μόνο τη συχνότητα εμφάνισης αυτής της «λιγούρας για σοκολάτα» αλλά ακόμα και την ποσότητα της σοκολάτας (ή άλλου γλυκού) που θα καταναλώσεις (αν τελικά το αποφασίσεις). Επιπλέον, η δράση αυτού του 15-λεπτου περπατήματος είναι διπλή εφόσον, θα βοηθήσει παράλληλα και το αίσθημα του κορεσμού, ώστε αν τελικά η λιγούρα επιστρέψει να μπορεί να ικανοποιηθεί με μικρότερη ποσότητα.

4. Το περπάτημα μειώνει το ρίσκο καρκίνου του μαστού.

Η συστηματική άσκηση προφυλάσσει από το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αυτό είναι ήδη γνωστό. Ακόμα όμως και το περπάτημα, που αποτελεί ήπια φυσική δραστηριότητα, έχει βρεθεί ότι μειώνει το ρίσκο εμφάνισης κατά 14% στις γυναίκες που περπατούν τουλάχιστον 7 ώρες την εβδομάδα σε σχέση με όσες περπατούν 3 ή λιγότερες ώρες εβδομαδιαίως. Η Αμερικανική ένωση κατά του καρκίνου δηλώνει ότι η πρόληψη αυτή και η μείωση του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ισχύει και σε όσες γυναίκες έχουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου όπως παχυσαρκία ή ορμονοθεραπεία.

5. Το περπάτημα βελτιώνει πόνους στις αρθρώσεις.

Τα πιο επιρρεπή σημεία για εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας είναι τα γόνατα και τα ισχία. Το περπάτημα προκαλεί επιπλέον ενίσχυση των μυών που τα στηρίζουν καθώς και συστηματική φυσική ενυδάτωση αυτών των αρθρώσεων ώστε να τις προφυλάσουν και να τις προστατεύουν. Ακόμα και στις περιπτώσεις υπάρχουσας οστεοαρθρίτιδας, πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το περπάτημα 5 με 6 χιλιομέτρων κάθε εβδομάδα μειώνει τους πόνους αλλά και προφυλάσει από χειροτέρευση της κατάστασης.

Συμπερασματικά λοιπόν, το καθημερινό περπάτημα αποτελεί ανέξοδο, φυσικό τρόπο ευεξίας, πρόληψης και προστασίας της υγείας σου με οφέλη σε μοριακό επίπεδο, πολύ πιο βαθιά από τα προφανή. Μπορείς να διαβάσεις και το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο για τα οφέλη του περίπατου στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου του Harvard.

Αν σκέφτεσαι να βελτιώσεις τον τρόπο ζωής και διατροφής σου, κλείσε σήμερα μια 30-λεπτη ΔΩΡΕΑΝ συνεδρία μαζί μου για επιπλέον ενημέρωση εδώ.

Είμαι στη διάθεσή σου.

Δρ. Βαλεντίνη Κωσταντινίδου

Γράφει η Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, RDN, MSc, PhD.

 • Λέκτορας και ερευνήτρια Διατροφογενετικής

 • Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
 • Τεχνολόγος Τροφίμων
 • Πιστοποιημένη Practitioner Coach (IAPC&M)
 • Ιδρύτρια DNANUTRICOACH®

 • Δέχεται με ραντεβού στο: 2109615860

Κλείσε ένα 30λεπτο, δωρεάν, ενημερωτικό ραντεβού
με τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου