Γρηγορίου Λαμπράκη 36, 16674 – Γλυφαδα (+30) 210 9615860
Η δίαιτα της Adele, body shaming και το στίγμα της παχυσαρκίας

Η δίαιτα της Adele, body shaming και το στίγμα της παχυσαρκίας

  • Γράφει η: Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου
  • 3 Μαρτίου 2020

Η δίαιτα (διατροφή;) που ακολούθησε η γνωστή τραγουδίστρια Adele και την οδήγησε στην απώλεια 44 κιλών είναι το απόλυτο θέμα συζήτησης τελευταία, πολύ περισσότερο βέβαια ενόψη καλοκαιριού. Η διαδικασία αυτή αλλαγής της εικόνας της Adele θήγει δύο μείζοντα θέματα:
Το πρώτο, προφανώς, αφορά αποκλειστικά την απώλεια βάρους, τα χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας, το τί ακριβώς περιέχει, το πόσο υγειϊνή είναι, το αν και πώς μπορώ να την κάνω και εγώ. Θέματα, τα οποία θα αναλύσω περαιτέρω σε επόμενο άρθρο.
Το δεύτερο, και πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου, με το οποίο θα ασχοληθώ σε αυτό το άρθρο, αφορά το body shaming δηλαδή το θέμα της ντροπής, που τρέφουμε για το σώμα μας και τις ιδιαιτερότητές του καθώς και το πώς αυτή η ντροπή καθορίζει τις καθημερινές μας επιλογές και αποφάσεις.

Body Shaming

Στα ελληνικά το φαινόμενο Body Shaming μερικές φορές αποδίδεται ως «Χονδροφοβία» και περιλαμβάνει τη συνειδητή ή ασυνείδητη αρνητική κριτική για το σώμα μας. Το body shaming περιλαμβάνει από απλές φράσεις τύπου «πάχυνες», ή «κόκκαλο έχεις μείνει», έως σχολιασμό για την υπερβολική ή μηδαμινή τριχοφυία σε άντρες και γυναίκες, σε ύπαρξη ή μή αναλογίας άκρων, σε ύπαρξη ή μη εμφανών μυών, καθώς και σε ό,τι αυτές οι παρατηρήσεις υπονοούν για το πώς «πρέπει» να ντύνεται και να συμπεριφέρεται ένα σώμα με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Το body shaming δεν αφορά μόνο τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια αλλά και τους άντρες, και όλο τον πληθυσμό ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Το body shaming εμπερικλείει όλη τη ντροπή που προκαλείται σε ένα άτομο για το σώμα, τα κιλά, το ντύσιμο, τις αναλογίες, την τριχοφιία και όλη τη δημόσια εικόνα του. Η «πολιτισμένη» πεποίθηση που έχει καλλιεργηθεί για το τι σημαίνει ένα ιδανικό σώμα, αυτός ο πολιτισμός ντροπής για το σώμα μας, το body shaming υπολογίζεται ότι αρρωσταίνει όχι μόνο εμάς τους ίδιους αλλά και τα παιδιά μας. Το 56% από 2000 ερωτηθέντες σε μια πρόσφατη έρευνα απάντησε ότι έχει δεχτεί άβολα σχόλια για την εικόνα του το τελευταίο χρόνο.

Το στίγμα της Παχυσαρκίας

Το body shaming, στην πλειοψηφία του, εμφανίζεται σε άτομα με σώματα που χαρακτηρίζονται από επιπλέον βάρος. Εν έτη 2020, το στίγμα που συνοδεύει το επιπλέον, αλλά και το λιγότερο βάρος σε ένα σώμα, καλά κρατεί και καθορίζει μεγάλο ποσοστό της καθημερινότητας. Εν όψει της παγκόσμιας ημέρας κατά της Παχυσαρκίας (04 Μαρτίου 2020), το body shaming ενισχύει το στίγμα, που φέρουν παγκοσμίως όλοι όσοι παλεύουν με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Μιας ασθένειας με πολλές περισσότερες ρίζες και αιτίες από όσες επιφανειακά έχει συνηθιστεί να θεωρείται. Μιας ασθένειας που απαιτεί πολυπαραγοντική αντιμετώπιση, εξατομικεύμενη προσέγγιση και σταθερή προσήλωση στο πρόβλημα τόσο από το ίδιο το άτομο όσο και από τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.
Το στίγμα που συνοδεύει την παχυσαρκία συντηρείται και ενισχύεται όχι μόνο από τα πρότυπα σωματικής τελειότητας, που προωθεί η βιομηχανία της μόδας και των θεαμάτων παγκοσμίως, και βεβαίως και στην Ελλάδα, αλλά και από τους ανειδίκευτους επαγγελματίες υγείας και προπονητές που αρκούνται στην οδηγία «σταμάτα να τρως» στους παχύσαρκους ασθενείς τους.
Τέτοιου είδους επιφανειακές και απλοϊκές προσεγγίσεις έχουν οδηγήσει όχι μονάχα στην επιδημία της παχυσαρκίας παγκοσμίως αλλά και στη συγκλονιστική κατακόρυφη αύξηση των διατροφικών διαταραχών, που δεν περιορίζονται μόνο στις γνωστές καταστάσεις ανορεξίας και βουλιμίας, αλλά πλέον εμπλουτίζονται με νέες όπως η επεισοδιακή πολυφαγία, η υπερφαγία και επεκτείνονται και σε περιπτώσεις αθλητών. Ο σωματικός αυτοσαρκασμός, που συνήθως συνοδεύει αυτό το στίγμα και μεταφράζεται ως «γνώθι σε αυτόν», ουσιαστικά δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο κριτικής και αυτοταπείνωσης. Και αυτό διότι το χειρότερο body shaming, που «θρέφει» το στίγμα της παχυσαρκίας συμβαίνει πρώτα μέσα στο κεφάλι μας.

Το τέλειο σώμα

Έχετε αναρωτηθεί όμως τι σημαίνει ένα τέλειο σώμα για το οποίο δε θα ντρέπομαι αλλά θα είμαι περήφανος/η; Ποιός το ορίζει; Πόσο εφικτό, πραγματικό και υγειινό μπορεί να είναι; Είναι ένα αδύνατο σώμα, το τέλειο σώμα; Είναι ένα αδύνατο σώμα υγιές; Πόσες είναι οι ιδανικές καμπύλες σε μια γυναίκα και πόσα τα ιδανικά παχάκια σε έναν άνδρα;
Το υγιές σώμα καθορίζεται από τον επαγγελματία υγείας με βάση πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, που όλες οι βιομηχανίες θεάματος, μόδας και δημοσιότητας αγνοούν. Το υγιές σώμα καθορίζεται, κυρίως, από πολλά περισσότερα από το εκάστοτε βάρος που δείχνει η ζυγαριά.
Το body shaming θα συμβαίνει πάντα και σε όλους, όσο του επιτρέπουμε να καθορίζει τις πεποιθήσεις και τις σκέψεις μας, όχι μόνο για τους άλλους αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς ντροπή για το σώμα σου ή θα προκαλέσεις σε κάποιον άλλον ντροπή για το δικό του…ξανασκέψου το.
Αγάπησε και αποδέξου ό,τι καλό και ό,τι κακό έχει το σώμα σου. Και αν θες, προσπάθησε να το βελτιώσεις. Σε καμία περίπτωση, όμως, μη στερήσεις με τη γνώμη σου το δικαίωμα κάποιου άλλου να κάνει το ίδιο.

Εστίασε, εκπαιδεύσου, βελτίωσε.

WorldObesityDay #beatobesitystigma #StopObesityStigma

Δρ. Βαλεντίνη Κωσταντινίδου

Γράφει η Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, RDN, MSc, PhD.

  • Λέκτορας και ερευνήτρια Διατροφογενετικής

  • Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
  • Τεχνολόγος Τροφίμων
  • Πιστοποιημένη Practitioner Coach (IAPC&M)
  • Ιδρύτρια DNANUTRICOACH®

  • Δέχεται με ραντεβού στο: 2109615860

Κλείσε ένα 30λεπτο, δωρεάν, ενημερωτικό ραντεβού
με τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου