Γρηγορίου Λαμπράκη 36, 16674 – Γλυφαδα (+30) 210 9615860
Εξατομικευμένη διατροφή: ο δρόμος για τον καλύτερο εαυτό σου

Εξατομικευμένη διατροφή: ο δρόμος για τον καλύτερο εαυτό σου

  • Γράφει η: Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου
  • 2 Φεβρουαρίου 2016

Είσαι και εσύ ειδικός στη διατροφή;

Όταν πρόκειται για την διατροφή, την δίαιτα και τα διατροφικά πρότυπα, όλοι μας «φαίνεται» να είμαστε ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ.
Η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού μας είναι από τους βασικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, που μπορούμε να ελέγξουμε καθόλη την διάρκεια της ζφοωής μας.
Από την μέρα που γεννιόμαστε έως την μέρα που πεθαίνουμε, κάνουμε συνεχώς διατροφικές επιλογές και αναπτύσσουμε τις προτιμήσεις μας βασισμένες στο τι γεύσεις μας αρέσουν, τι είδους  επιρροές έχουμε, και τι είδους τρόπο ζωής ακολουθούμε. Λόγω αυτής της καθημερινής μας «προπόνησης» και «εμπειρίας», τίνουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας «ειδικούς» ακολουθώντας ένα «υγιεινό» διατροφικό πρότυπο, που νομίζουμε ότι ταιριάζει καλύτερα στον κάθε ένα από εμάς.
Το ερώτημα  όμως είναι, μπορεί αυτή η συμπεριφορά να ονομαστεί «εξατομικευμένη διατροφή»;

Πόσο καλά γνωρίζεις το σώμα σου;

Πόσο καλά γνωρίζεις το πως λειτουργεί ο οργανισμός σου, τι ακριβώς χρειάζεται και πως θα μπορέσεις να φτάσεις τις μέγιστες, ασφαλείς δυνατότητες σου, μένοντας υγιής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;
Η επιστημονική κοινότητα και οι κυβερνητικοί οργανισμοί συνεργάζονται (ή τουλάχιστον θα έπρεπε) για να παρέχουν στο ευρύ κοινό γενικές, κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες για την διατήρηση της υγείας και την πρόληψη πολυπαραγοντικών ασθενειών. Όμως, αυτές οι διατροφικές κατευθυντήριες συστάσεις δεν είναι οι ίδιες σε όλον τον κόσμο και, στην πραγματικότητα, παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα.
Επιπλέον, αυτές οι οδηγίες δεν είναι πάντα εναρμονισμένες με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, καθώς επηρεάζονται από διαφορετικά μη-επιστημονικά κριτήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες Διατροφικές οδηγίες για Αμερικανούς (Dietary Guidelines for Americans ,DGA), που έχουν εγείρει το debate μεταξύ διαφόρων φορέων, δεδομένου του ρόλου τους στην ευεξία, την πρόληψη ασθενειών, την διατροφική κατάσταση των πολιτών, κ.τ.λ. Το παρών debate οδήγησε στην απαίτηση των πολιτών (public petition to change) να αλλάξει το όνομα αυτών των οδηγιών καθώς ένα σημαντικό κομμάτι επιστημονικής γνώσης είχε αποκλειστεί από αυτές. Κατά συνέπεια, οι οδηγίες του 2015 θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ανεπαρκείς και/ή αποπροσανατολιστικές για το ευρύ κοινό.

ONE SIZE DOES NOT FIT ALL.

Ωστόσο, οι δημόσιες διατροφικές οδηγίες (με ή χωρίς debate γύρω από αυτές) δεν είναι επαρκείς όταν πρόκειται για εξατομικευμένη διατροφή. Και αυτό γιατί το ONE SIZE δεν μας χωράει ΌΛΟΥΣ. Ο απόλυτος στόχος για την πρόληψη ασθενειών, διατήρηση υγιούς ζωής και επίτευξης υγιούς γήρατος και ευεξίας εξαρτάται από δύο θεμελιώδεις παράγοντες:

  1. Γονοτυπικούς και  
  2. Φαινοτυπικούς.

Αυτό σημαίνει ότι η μοναδική γενετική μας προδιάθεση (γονοτυπική πληροφορία) θα πρέπει να συνάδει με την τωρινή μας κατάσταση ζωής και υγείας (φαινοτυπική πληροφορία).
Μια δίαιτα, ένα διατροφικό πρότυπο ή ένα συγκεκριμένο Lifestyle δεν μπορούν ποτέ να θεωρηθούν εξατομικευμένα, αν αυτοί οι δύο παράγοντες δεν συνδυαστούν.
Η κατανόηση των εσωτερικών, μοριακών μηχανισμών συμπεριλαβαίνει την γνώση του γενετικού μας αποτυπώματος. Το DNA γράφει το “βιβλίο της ζωής μας” και μας κάνει μοναδικούς. Όμως εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε κατά 99% πανομοιότυποι μεταξύ μας, και το εναπομείναν 1% είναι αυτό που μας διαφοροποιεί, όχι μόνο στο χρώμα των μαλλιών μας, των ματιών μας και του δέρματος  αλλά και στον τρόπο που τρώμε, αθλούμαστε, κοιμόμαστε και ζούμε περισσότερο. Αυτή η πληροφορία είναι κρίσιμη, αν επιθυμούμε να αυξήσουμε την επίγνωση και αντίληψη μας σχετικά με το τι μας διατηρεί υγιείς ή μας ωθεί σε ασθένειες.

Το γονιδίωμα μας και τα γενετικά τέστ.

Στη μέτα-γονιδιακή εποχή, όπου μπορούμε να γνωρίζουμε πλέον ολόκληρη την αλληλουχία του γονιδιώματος μας σε μια συνέχως πιο προσιτή τιμή, τα γενετικά τεστ, τα οποία υπόσχονται να μας παρέχουν εξατομικευμένη διατροφή εμφανίζονται και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Αυτό σημαίνει ότι οι τεχνικές αλληλούχισης και τα εργαστηριακά πειράματα κινούνται γοργά προς την πρακτική τους εφαρμογή στην καθημερινή μας ζωή. Στην μέρες μας, είναι πολύ εύκολο για τον καθένα μας να βρει και να αγοράσει ένα γενετικό τεστ, που υπόσχεται εξατομικευμένες διατροφικές οδηγίες και δίαιτες και την αποκάλυψη των «μυστικών» της ευεξίας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι κρίσιμο να μάθουμε να αναγνωρίζουμε ότι για ακριβείς εξατομικευμένες οδηγίες δεν αρκεί μονάχα η επιλογή ενός γενετικού τέστ. Απαιτείται και το φαινοτυπικό μας προφίλ, που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και να συνεκτιμάται, πριν λάβουμε εξατομικευμένες οδηγίες διατροφής

Η εξατομικευμένη διατροφή δεν είναι άλλη μια δίαιτα.
Μια εξατομικευμένη δίαιτα περιλαμβάνει και επηρεάζει πολλά επίπεδα της ζωής μας. Η εξατομικευμένη δίαιτα είναι ένα μέρος μονάχα ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η ακριβής ισορροπία μεταξύ γονοτυπικών και φαινοτυπικών παραγόντων και η σωστή εφαρμογή τους στην απαιτητική καθημερινότητα του καθενός, αποτελεί μια εξατομικευμένη υπηρεσία, που μπορεί μόνο να πραγματοποιηθεί  από διεπιστημονικές ομάδες ειδικών ερευνητών και επιστημόνων υγείας.
Υπάρχουν πολλά πρακτικά και εύκολα πράγματα, που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά ώστε να στραφούμε σε υγιέστερες επιλογές και να εξισορροπήσουμε τον γενετικό κίνδυνο, που τυχόν κληρονομήσαμε από τους γονείς μας. Αλλά δεν θα πρέπει να το κάνουμε χωρίς την σωστή καθοδήγηση.
Η εξατομικευμένη διατροφή είναι πολλά περισσότερα από μια καλή διατροφή.
Είναι ο ΔΡΟΜΟΣ για τον καλύτερο ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ.
Ακολούθησέ τον!

Δρ. Βαλεντίνη Κωσταντινίδου

Γράφει η Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, RDN, MSc, PhD.

  • Λέκτορας και ερευνήτρια Διατροφογενετικής

  • Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
  • Τεχνολόγος Τροφίμων
  • Πιστοποιημένη Practitioner Coach (IAPC&M)
  • Ιδρύτρια DNANUTRICOACH®

  • Δέχεται με ραντεβού στο: 2109615860

Κλείσε ένα 30λεπτο, δωρεάν, ενημερωτικό ραντεβού
με τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου