Γρηγορίου Λαμπράκη 36, 16674 – Γλυφαδα (+30) 210 9615860
 • Αρχική
 • Τα άρθρα μας
 • Διατροφικοί μύθοι που συνεχώς καταρρίπτονται και «πληγώνουν» την υγεία σου
Διατροφικοί μύθοι που συνεχώς καταρρίπτονται και «πληγώνουν» την υγεία σου

Διατροφικοί μύθοι που συνεχώς καταρρίπτονται και «πληγώνουν» την υγεία σου

 • Γράφει η: Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου
 • 18 Δεκεμβρίου 2019

Η επιστήμη της διατροφής συχνά βομβαρδίζεται από διφορούμενες, αντιφατικές αλλά και ελαφρά αναξιόπιστες μελέτες. Διατροφικοί μύθοι που εξυπηρετούν διαφορετικά συμφέροντα από τη δημόσια υγεία και ευεξία.
Η συντονισμένη όμως προσπάθεια των ερευνητών και επαγγελματιών του κλάδου, παγκοσμίως, έχει καταφέρει να ξεκινήσει την αφύπνιση του κοινού, βοηθώντας το πλέον να υποψιάζεται περισσότερο, να μαθαίνει και να αναγνωρίζει ευκολότερα τους μύθους από τις αλήθειες, την επιστήμη από την ψευδοεπιστήμη, την αληθοφάνεια από την επιστημονική αλήθεια.
Λίγο πριν μπούμε στη νέα δεκαετία, το Insider Inc της Νέας Υόρκης δημοσίευσε μια λίστα με τις 10 παντελώς λανθασμένες διατροφικές πεποιθήσεις, που (τουλάχιστον) το αμερικανικό κοινό φαίνεται να έχει αλλάξει, τον χρόνο που τελειώνει σε λίγο.

Ποιοι είναι οι μύθοι της διατροφής για το 2021.
Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι μύθοι και πόσο υπάρχουν ακόμα στην ελληνική νοοτροπία;

 1. ΜΥΘΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Μια θερμίδα είναι απλά μια θερμίδα.
  Δύο ίδια θερμιδικά μενού (π.χ. 300 θερμίδων), με διαφορετική όμως πυκνότητα και σημαντικότητα θρεπτικών συστατικών, που θρέφουν και όχι απλά τρέφουν τον οργανισμό μας, είναι ικανά να καθορίσουν τη μελλοντική συσσώρευση λίπους καθώς και χειροτέρευση της υγείας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ελληνική γλώσσα υπάρχουν 2 διαφορετικές λέξεις για τη, φαινομενικά, ίδια έννοια: θρέφομαι vs τρέφομαι.
 2. ΜΥΘΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Τα superfoods είναι αληθινά.
  Το ανεξάρτητο μη-κερδοσκοπικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφοριών των τροφίμων (EUFIC) το δηλώνει ξεκάθαρα: «Είναι ουτοπικό να περιμένουμε από την κατανάλωση περιορισμένου εύρους «superfoods»να βελτιωθεί σημαντικά η ευεξία μας. Αν θέλουμε όμως να χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο μάρκετινγκ, μπορούμε να ξεκινήσουμε από το Νο 1 ελληνικό «superfood» όλων των εποχών: το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
 3. ΜΥΘΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Η ίδια διατροφική οδηγία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους και σε όλες τις ηλικίες.
  One size does not fit all. Η εξατομικευμένη διατροφή και η διατροφή ακριβείας είναι πλέον αναμφισβήτη. Ούτε δύο πανομοιότυποι δίδυμοι ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο στην ίδια διατροφική οδηγία. Πόσο μάλλον διαφορετικοί άνθρωποι με πληθώρα, διαφορετικών αναγκών. Επειδή μια δίαιτα ή διατροφή είναι «διάσημη» δε σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των οργανισμών.
 4. ΜΥΘΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Τα λίπη είναι κακά
 5. ΜΥΘΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Τα λίπη είναι καλά.
  Θερμιδικά, τα λίπη έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες: 9Kcal/γρ. Θρεπτικά, όμως, τα μονοακόρεστα λίπη, όπως το ελαϊκό οξύ του ελαιόλαδου και τα πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα των καρυδιών και λιπαρών ψαριών, δίνουν πολλά περισσότερα από 9Kcal/γρ. Δίνουν αντιφλεγμονώδη ικανότητα, προστασία από την LDL «κακή» χοληστερίνη και θωράκιση της υγείας έναντι των κορεσμένων λιπαρών. Όλα τα λίπη λοιπόν δεν είναι ίδια και μπορεί να είναι καλά και κακά ταυτοχρόνως.
 6. ΜΥΘΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Το να παίρνεις συμπληρώματα ανάλογα με τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά είναι το ίδιο με το να τρως ολόκληρο φαγητό.
  H δύναμη των θρεπτικών συστατικών έγκειται στη συνέργεια, την πολυπλοκότητα και στο «όχημα» του φαγητού που τα μεταφέρει εντός του οργανισμού. Η απορρόφηση και σωστή «εκμετάλλευση» των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε από το φαγητό δε μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε μεμονωμένα σε κάψουλες ή υγρά. Επιπλέον, η νομοθεσία στις ΗΠΑ είναι πολύ χαλαρή όσων αφορά τη βιομηχανία των συμπληρωμάτων και συνεπώς ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι για το τι ακριβώς περιέχουν αυτές οι κάψουλες ή τα υγρά, με τραγικές συνέπειες για την υγεία μας.
 7. ΜΥΘΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Η αποτοξίνωση είναι κάτι που το σώμα δεν μπορεί να κάνει μόνο του.
  Τη στιγμή που το σώμα θα σταματήσει να αποτοξινώνεται, δηλαδή να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα όργανα που προορίζονται για την αποτοξίνωση (νεφρά και συκώτι), θα απειληθεί η ζωή του. Βασικές αρχές ανατομίας και φυσιολογίας αρκούν για να αντιληφθούμε ό,τι η αποτοξίνωση συμβαίνει καθημερινά και αποτελεσματικά σε κάθε ζωντανό ανθρώπινο σώμα.
 8. ΜΥΘΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Πρέπει να τρως 3 μεγάλα γεύματα τη μέρα για να είσαι υγιής.
  Η συχνότητα των ιδανικών γευμάτων σε μια ημέρα έχει αμφισβητηθεί πλέον και εξαρτάται από πολύ πιο περίπλοκους παράγοντες από ότι νομίζαμε. Η διαλλειματική νηστεία έρχεται να επιβεβαιώσει ό,τι το ιδανικό νούμερο γευμάτων διαφέρει σημαντικά και πάντα πρέπει να συνοδεύεται από έμπειρη διατροφική συμβουλευτική.
 9. ΜΥΘΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Πρέπει να τρως μικρά σνακ μεταξύ των γευμάτων.
  Σχετικό. Αν αυτά τα μικρά σνακ εμπίπτουν στην κατηγορία των επεξεργασμένων τροφίμων, τότε όχι. Καλύτερα να μην τα φας. Αν η διαλλειματική νηστεία σου ταιριάζει και επωφελεί το σώμα σου τότε όχι, καλύτερα να μην τα φας.
 10. ΜΥΘΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Δε χρειάζεται να τρως φυτά. Μια σαρκοφαγική δίαιτα αρκεί.
  Οι Αμερικάνοι είχαν πάντα την πεποίθηση ότι μόνο το κρέας είναι απαραίτητο σε μια διατροφή, πολύ περισσότερο σε μια διατροφή απώλειας βάρους. Ευτυχώς, οι Μεσογειακές χώρες δεν έχουν ακολουθήσει στο 100% αυτή την πεποίθηση (ελπίζω να μην το κάνουν ποτέ). Πλέον και οι ίδιοι όμως ανακαλύπτουν πώς οι φυτικής προέλευσης τροφές πρέπει να αποτελούν τη βάση μιας υγιεινής διατροφής, εφόσον είναι αυτές που συνδέονται άμεσα την πρωτογενή πρόληψη πολυπαραγοντικών ασθενειών όπως τα καρδιακά και ο καρκίνος.
Δρ. Βαλεντίνη Κωσταντινίδου

Γράφει η Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, RDN, MSc, PhD.

 • Λέκτορας και ερευνήτρια Διατροφογενετικής

 • Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
 • Τεχνολόγος Τροφίμων
 • Πιστοποιημένη Practitioner Coach (IAPC&M)
 • Ιδρύτρια DNANUTRICOACH®

 • Δέχεται με ραντεβού στο: 2109615860

Κλείσε ένα 30λεπτο, δωρεάν, ενημερωτικό ραντεβού
με τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου