Γρηγορίου Λαμπράκη 36, 16674 – Γλυφαδα (+30) 210 9615860
Διατροφικές οδηγίες (και μη-) στην πανδημία του κορωνοϊού.

Διατροφικές οδηγίες (και μη-) στην πανδημία του κορωνοϊού.

  • Γράφει η: Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου
  • 27 Απριλίου 2020

Διατροφή και κορωνοϊός
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού ένα είναι απόλυτα σίγουρο: όλοι θα συνεχίσουμε να τρώμε. Η διατροφική συμπεριφορά που θα ακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας του COVID-19 (κορωνοϊός-2019) θα καθορίσει και την μετέπειτα υγεία μας.

Οι οδηγίες περιορισμού στο σπίτι και προφύλαξης της διασποράς του ιού έχει οδηγήσει πολλούς σε πανικό και επιδρομή στο σούπερ μάρκετ. Κινητήρια δύναμη για αυτό το σοκ αποτελεί η αλλαγή της καθημερινότητας μας. Μια αλλαγή που δεν περιμέναμε, που δεν επιλέξαμε και κυρίως που δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε. Η ευελιξία με την οποία ο κάθε ένας από εμάς θα μπορέσει να προσαρμοστεί στις αλλαγές και στη νέα καθημερινότητα θα ορίσει και το πόσο θα πληγεί ή όχι η σωματική και η ψυχική μας υγεία.

Βασικές διατροφικές οδηγίες
Σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να επικεντρωθώ και να τονίσω βασικές διατροφικές οδηγίες, που ισχύουν, πολύ περισσότερο, κατά την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε.:

  1. Συμπληρώματα.
    Η κατανάλωση συσκευασμάτων, μεγάλων δόσεων βιταμινών, και προϊόντων που υπόσχονται ότι «θωρακίζουν» το ανοσοποιητικό μας σύστημα, εν μέσω πανδημίας, επιφέρει μονάχα επιπλέον έξοδα για το πορτοφόλι μας και κυρίως αποπροσανατολισμό από αυτό που πραγματικά οφείλουμε να κάνουμε. Να μένουμε σπίτι. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες αν λαμβάνονται σε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα μπορούν να δράσουν προ-οξειδωτικά. Δηλαδή, αντί να κάνουν καλό, να κάνουν κακό. Συμβουλευτείτε εξειδικευμένο διατροφολόγο που θα σας συμβουλεύσει για το τί, πόσο και κάθε πότε χρειάζεται ο οργανισμός σας (ή όχι) συμπλήρωμα πριν πελαγώσετε ότι σας τελείωσαν οι βιταμίνες.
  2. Το ανοσοποιητικό μας.
    Οφείλουμε να προστατεύουμε και να «θωρακίζουμε» το ανοσοποιητικό μας σύστημα κάθε μέρα, όλη μέρα, για όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Μόνο έτσι θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένο να μας προστατέψει από «εισβολείς» όπως ο κορωνοϊός. Η εξατομικευμένη διατροφή, η επαρκής ξεκούραση, ο ενεργός τρόπος ζωής, η ισορροπημένη ψυχολογία είναι τα βασικά που πρέπει να μας απασχολούν, πριν την κάθε πανδημία.
  3. Βάλε χρώμα στο πιάτο σου.
    Το ανοσοποιητικό μας σύστημα απαιτεί συνδυασμό φρέσκων τροφίμων και σε συγκεκριμένες ποσότητες κάθε μέρα. Ένας εύκολος τρόπος να εφαρμόζουμε αυτή την οδηγία είναι να τρώμε φρούτα και λαχανικά, ωμά και μαγειρεμένα όλων των χρωμάτων. Είναι μάλιστα και ένα εύκολο παιχνίδι να ξεκινήσουμε με τα παιδιά μας, όταν #μένουμε_σπίτι: καταγράφουμε όσα περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορούμε να σκεφτούμε από όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου: κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, πορτοκαλί, μωβ, κτλ.
  4. Το Σούπερ-Μάρκετ.
    Η «επιδρομή» στο σουπερ μάρκετ και η συσσώρευση επεξεργασμένων, προϊόντων μακράς διάρκειας, κυρίως αμυλούχων, όχι μόνο δεν θα μας προστατεύσει από τον κορωνοϊό αλλά ρισκάρουμε να συσσωρεύσουμε μη-θρεπτικές θερμίδες με κανένα όφελος για την υγεία μας. Επιλέξτε φρέσκα αλλά και κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά. Επιλέξτε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ανάλατους ξηρούς καρπούς. Επιλέξτε, μαζί με τα μακαρόνια και τα όσπρια, και ψάρια, κυρίως κατεψυγμένα, που ομοίως μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  5. Νερό, νερό, νερό.
    Πολύ περισσότερο σε περιόδους περιορισμού στο σπίτι, η συχνή και άφθονη κατανάλωση νερού είναι ο μοναδικός τρόπος ενυδάτωσης στον οποίο πρέπει να καταφεύγουμε.
  6. Μαγειρέψτε.
    Ανακαλύψτε νέες συνταγές. Συνδυάστε γεύσεις, υλικά και υφές σε φαγητά. Δοκιμάστε νέες μαγειρικές ικανότητες, δείξτε τις στα παιδιά σας και αφιερώστε χρόνο στο σπίτι, που μέχρι πρότινος λαχταρούσατε να έχετε.
  7. Αποθηκεύστε.
    Αποθηκεύστε στο ψυγείο και στην κατάψυξη φαγητό, καλά μαγειρεμένο, σε καλά κλειστά δοχεία. Ακολουθήστε τους κανόνες υγιεινής, ζεστάνετε και καταναλώστε ποικιλία φαγητού. Αποφύγετε τη «μονο-φαγία».
  8. Ψυχική υγεία.
    Θυμηθείτε και τη ψυχική σας υγεία. Μαζί με τις οδηγίες προφύλαξης εξάπλωσης του ιού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) συμβουλεύει και συνιστά ομοίως την προστασία της ψυχικής υγείας και την αντιμετώπιση του στρες, όπως κάνουμε και με τη σωματική.

Ψυχραιμία, υπομονή, επιμονή και επιστημονική ενημέρωση. ΘΥΜΗΣΟΥ:

ΜΕΙΝΕ σπίτι για όσο χρειαστεί.

ΠΛΕΝΕ πολύ καλά και συνέχεια τα χέρια σου.

ΜΗΝ ακουμπάς το πρόσωπό σου.

ΚΡΑΤΑ αποστάσεις από τους άλλους.

Δρ. Βαλεντίνη Κωσταντινίδου

Γράφει η Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, RDN, MSc, PhD.

  • Λέκτορας και ερευνήτρια Διατροφογενετικής

  • Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
  • Τεχνολόγος Τροφίμων
  • Πιστοποιημένη Practitioner Coach (IAPC&M)
  • Ιδρύτρια DNANUTRICOACH®

  • Δέχεται με ραντεβού στο: 2109615860

Κλείσε ένα 30λεπτο, δωρεάν, ενημερωτικό ραντεβού
με τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου