Η διατροφή είναι ο Νο 1 περιβαντολλογικός παράγοντας που μπορούμε να επηρεάσουμε, κάθε στιγμή της μέρας μας, κάθε μέρα, καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας. Επιπλέον, η διατροφή είναι ο Νο 1 παράγοντας που καθορίζει την ένταση, την έκβαση και το αποτέλεσμα πολλών παθήσεων και καταστάσεων, που ο σύγχρονος άνθρωπος θα βιώσει στη διάρκεια της ζωής του. Η ενδομητρίωση δεν αποτελεί εξαίρεση. Στις γυναίκες με ενδομητρίωση, οποιαδήποτε και αν είναι η ένταση και/ή διάρκεια των συμπτωμάτων τους, οι διατροφικές συνήθειες παίζουν καθοριστικό ρόλο, συνοδεύουν και μπορούν να ανακουφίσουν, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τη λήψη επιπλέον φαρμακευτικής αγωγής.
Οι γενικές διατροφικές οδηγίες στην περίπτωση της ενδομητρίωσης περιλαμβάνουν:
Είναι όμως οι διατροφικές συνήθειες οι ίδιες για όλες τις γυναίκες;
Οι διατροφικές συνήθειες ΔΕΝ είναι ίδιες για όλες τις γυναίκες. Η κάθε μία περίπτωση είναι μοναδική ώς προς το σύμπτωμα, την εξέλιξη, την ένταση, το περιβάλλον, τις συνήθειες, αλλά κυρίως τη γενετική προδιάθεση, το DNA της κάθε γυναίκας. Οι γενικές διατροφικές οδηγίες μπορούν – και οφείλουν πλέον– να προσαρμόζονται και να εξειδικεύονται περαιτέρω με βάση το γενετικό προφίλ και τις επιμέρους ανάγκες της κάθε γυναίκας.
Η διαταραχή της ενδοκρινικής (ορμονικής) λειτουργίας και η αντιμετώπιση του πόνου είναι ο πρωταρχικός στόχος, που βάζουμε με τις εξατομικευμένες διατροφικές οδηγίες. Οι μηχανισμοί της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες αποτελούν τους κύριους μηχανισμούς, που ευθύνονται για αυτά τα συμπτώματα και τους κύριους μηχανισμούς που ερχόμαστε να διορθώσουμε με τις εξειδικευμένες διατροφικές συστάσεις.
Με τη μέτρηση της συστημικής φλεγμονής σε επίπεδο γονιδίων, ορίζουμε τις ανάγκες μας σε περισσότερα ή όχι αντιοξειδωτικά τρόφιμα και να πράτουμε ανάλογα, προσαρμόζοντας τις συστάσεις και βοηθώντας τις εγγενείς άμυνες του οργανισμού μας. Ανάλογα με το πόσο γρήγορος ή αργός είναι ο μεταβολισμός των βιταμινών του συμπλέγματος Β, για παράδειγμα, μπορούμε να εντείνουμε τη λήψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνες Β καθώς και το συνδυασμό αυτών για καλύτερη απορρόφηση. Μπορούμε επίσης να γνωρίσουμε, πόσα και ποια είναι τα λιπαρά οξέα που πρέπει να προσλαμβάνουμε σε καθημερινή ή μηνιαία βάση.
Πριν φτάσει μια γυναίκα με ενδομητρίωση στη λήψη επιπλέον φαρμακευτικής αγωγής ή/και συμπληρωμάτων, οφείλει να σιγουρευτεί ότι οι διατροφικές της συνήθειες εξισορροπούν το γενετικό της προφίλ, συμβαδίζουν και ευνοούν την ανακούφιση των συμπτωμάτων της και όχι το αντίθετο. Η διατροφική ενδυνάμωση (Food Coaching) αποτελεί καίριο εργαλείο για την πρόληψη αλλά και θεραπεία της ενδομητρίωσης με μη-παρεμβατικούς τρόπους απαντώντας σε ερωτήματα όπως:
H μέθοδος DNANUTRICOACH®
H μέθοδος DNANUTRICOACH® στα προγράμματα Εφαρμοσμένης Διατροφογεντικής (https://www.dnanutricoach.com/el/programmata-efarmosmenhs-diatrofogenetikhs/) και Food Coaching στοχεύει ακριβώς σε αυτό: Να βοηθήσει τις γυναίκες με ενδομητρίωση να μάθουν να τρέφονται και όχι απλά να τρώνε. Χωρίς σύγχυση, με βάση το DNA τους.
Η ομάδα του στηρίζει το ENDOMARCH GR (https://www.endomarch.gr/index.php) και συμμετέχει στο Endomarch Piraeus Night Run/Walk 2019. Εσύ; Οι εγγραφές άρχισαν!
Γράφει η Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, RDN, MSc, PhD.
Λέκτορας και ερευνήτρια Διατροφογενετικής
Ιδρύτρια DNANUTRICOACH®
Δέχεται με ραντεβού στο: 2109615860