Skip to main content
Γρηγορίου Λαμπράκη 36, 16674 – Γλυφαδα (+30) 210 9615860
Το DNANUTRICOACH στο Διεθνές Συνέδριο Μεσογειακής Διατροφής

Το DNANUTRICOACH στο Διεθνές Συνέδριο Μεσογειακής Διατροφής

 • Γράφει η: Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου
 • 11 Απριλίου 2022

To 13ο Διεθνές Συνέδριο της Μεσογειακής Διατροφής πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, στις 6 και 7 Απριλίου 2022, στα πλαίσια της Διεθνούς έκθεσης τροφίμων και εστίασης Alimentaria & Hostelco. Το Συνέδριο συγκέντρωσε ερευνητές, εταιρείες, φορείς και ενδιαφερόμενους για τη Μεσογειακή διατροφή σε μια συνεχόμενη προσπάθεια ενημέρωσης, διάδοσης και εκπαίδευσης γύρω από τα οφέλη υγείας του μοναδικού αυτού διατροφικού μοντέλου.

Αυτή τη χρονιά, το 2022, η θεματολογία επικεντρώθηκε κυρίως στη βιωσιμότητα της Μεσογειακής διατροφής και στην ανάγκη υιοθέτησής της κυρίως από τους κατοίκους των μεσογειακών χωρών, που δυστυχώς φαίνεται ότι την ξεχνούν. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Τροφίμων (GFSI; the Coalition) τον Συνασπισμό Δράσης δηλαδή, που συγκεντρώνει 37 λιανοπωλητές και κατασκευαστές καθώς και μια εκτεταμένη κοινότητα ασφάλειας τροφίμων για να βοηθήσει στην επίβλεψη των προτύπων ασφάλειας τροφίμων για τις επιχειρήσεις και να βοηθήσει στην παροχή πρόσβασης σε ασφαλές φαγητό όλους. Αυτή η πρωτοβουλία δημοσίευσε πρόσφατα λοιπόν την ανάγκη για μια πιο άμεση και γρήγορη εφαρμογή των βιώσιμων στόχων ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, όπου τα διατροφικά μοντέλα αποτελούν βασικό κομμάτι.

Στο 13ο Διεθνές Συνέδριο της Μεσογειακής Διατροφής είχα τη χαρά και τιμή να είμαι προσκεκλημένη ομιλήτρια και να παρουσιάσω:

 1. Τα δεδομένα γύρω από τη βιωσιμότητα της Μεσογειακής διατροφής
 2. Τα ανησυχητικά στατιστικά της Ελλάδας γύρω από την παχυσαρκία σε ενήλικες αλλά πολύ περισσότερο σε ανήλικους και τις αιτίες που αυτό συμβαίνει καθώς επίσης
 3. Το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην επιστημονική γνώση και στην πρακτική της εφαρμογή τόσο από το ευρύ κοινό όσο και από τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας.

Είναι βασικό επίσης να σημειώσω ότι οι Διατροφολόγοι-Διαιτολόγοι είναι αναγνωρισμένοι επαγγελματίες υγείας στην Ισπανία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και έχουν το πρώτο λόγο στα θέματα εκπαίδευσης, έρευνας και παρέμβασης γύρω από τη διατροφή. Το κοινό του συνεδρίου είχε δυναμική παρουσία με ερωτήσεις και παρεμβάσεις καθώς επίσης μπορούσε να παρακολουθήσει τις ομιλίες και με Livestreaming σε πραγματικό χρόνο.

Συνοπτικά τα θέματα που αναπτύξαμε κατά τη διάρκεια του 13ου Συνεδρίου Μεσογειακής Διατροφής ήταν:

 1. Η μεσογειακή διατροφή είναι το μοναδικό διατροφικό μοντέλο που πληροί όλα τα κριτήρια μιας βιώσιμης διατροφής, όπως την εντοπιότητα, την εποχικότητα, την κοινωνικότητα, και την κατανάλωση κυρίως φυτικών προϊόντων.
 2. Η μεσογειακή διατροφή δεν ακολουθείται όσο παλιότερα από τους λαούς της Μεσογείου ενώ λαοί της Βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται να έχουν καλύτερη προσήλωση σε αυτή, ακολουθώντας τις επιστημονικές οδηγίες. Συνέπεια αυτού είναι ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας σε ενήλικους και ανήλικους σε Ελλάδα και Ισπανία.
 3. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι εξαγώγιμο τουριστικό προϊόν για τις χώρες της Μεσογείου, με δράσεις όπως τα Βιώσιμα Εστιατόρια, η αξιολόγηση των ντόπιων προϊόντων με τις κατάλληλες ετικέτες κτλ. που έχουν ήδη ξεκινήσει και εφαρμόζονται στην Ισπανία.
 4. Φορείς όπως το Υπουργείο Πολιτισμού (που συμμετείχε στην αίτηση ώστε να αναγνωριστεί η μεσογειακή διατροφή ως άυλη κληρονομιά της UNESCO) υποστηρίζουν την προώθηση της Μεσογειακής διατροφής στην Ισπανία και συμμετείχε επίσης στο Συνέδριο.

Σύντομα θα είναι διαθέσιμα και τα σχετικά βίντεο.

Δρ. Βαλεντίνη Κωσταντινίδου

Γράφει η Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, RDN, MSc, PhD.

 • Λέκτορας και ερευνήτρια Διατροφογενετικής

 • Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
 • Τεχνολόγος Τροφίμων
 • Πιστοποιημένη Practitioner Coach (IAPC&M)
 • Ιδρύτρια DNANUTRICOACH®

 • Δέχεται με ραντεβού στο: 2109615860

Κλείσε ένα 30λεπτο, δωρεάν, ενημερωτικό ραντεβού
με τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου