Τον Απρίλιο του 2014, η Δρ.Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου συμμετείχε στη συζήτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς υγείας στις ετικέτες του ελαιολάδου. Η συνέντευξη και τα σχόλιά της δημοσιεύθηκαν στο Olive Oil Times με αφορμή άρθρο για τη διαμάχη στην Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού επισήμανσης της Ε.Ε. 432/2012 που αναφέρει: «Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες».
Ο κανονισμός αναφέρει περαιτέρω, «ο ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για ελαιόλαδο που περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και των παραγώγων του (π.χ. σύμπλοκο ελευρωπαΐνης και τυροσόλης) ανά 20 g ελαιολάδου. Προκειμένου να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός, πρέπει να γνωστοποιηθεί στον καταναλωτή ότι το ευεργετικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την ημερήσια πρόσληψη 20 γραμμαρίων ελαιολάδου.» Με άλλα λόγια, απαιτούνται 250 mg πολυφαινολών ανά kg έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (EVOO, extra virgin olive oil) για να πληρούν τις προϋποθέσεις για τον ισχυρισμό υγείας.
Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός, κανένα EVOO στην αγορά της Ευρώπης δεν έχει τοποθετήσει αυτόν τον ισχυρισμό υγείας στην ετικέτα του (αν και ο ισχυρισμός αναφέρεται ευρέως σε ιστότοπους και μάρκετινγκ) και ήταν η πρώτη φορά που μια συγκεκριμένη ποσότητα πολυφαινολών απαιτήθηκε για να δικαιολογηθεί ένας ισχυρισμός υγείας για το EVOO.
Η συζήτηση ξεκίνησε όταν τέθηκε ερώτηση στον Έλληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαφτάρη, ο οποίος απάντησε λέγοντας ότι «η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ισχυρισμούς υγείας γιατί δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό 432/2012 της ΕΕ. .»
Μετά από αυτή την απάντηση του κ. Τσαφτάρη, και με μια πιο λεπτομερή έρευνα ανακάλυψα ότι αυτός ο κανονισμός βασίζεται κυρίως στην μελέτη EUROLIVE που διεξήγαγε η Δρ. María-Isabel Covas, σε ομάδα ατόμων στην Ευρώπη, η οποία ήταν επικεφαλής της Ομάδας Έρευνας Καρδιαγγειακών Κινδύνων και Διατροφής στο Ινστιτούτο Ερευνών IMIM , Hospital del Mar στη Βαρκελώνη, Ισπανία. Η Δρ. Covas συνεργάζεται με την υποψήφια διδάκτορα Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου από την οποία και ζητήθηκαν τα παρακάτω σχόλια…
«Πρώτα από όλα, στη μελέτη EUROLIVE, η τυροσόλη και η υδροξυτυροσόλη μετρήθηκαν ως βιοδείκτες συμμόρφωσης σε δείγματα ούρων των εθελοντών. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν για την ταξινόμηση των χρησιμοποιημένων ελαιόλαδων ανάλογα με την υψηλή, μεσαία και χαμηλή περιεκτικότητά τους. Δεύτερον, τα παράγωγα της υδροξυτυροσόλης δεν είναι όλα απόλυτα καθορισμένα ούτε εξάγονται εύκολα. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν τόσοι άλλοι παράγοντες στη γαστρεντερική μας διαδρομή που επηρεάζουν τη σύνθεση αυτών των παραγώγων, όπως π.χ. η μικροχλωρίδα. Έτσι, η υδροξυτυροσόλη, η τυροσόλη και η ελαιοκανθάλη θα μπορούσαν να μετρηθούν στο EVOO αλλά δεν είναι τα μόνα εκεί. Επίσης, δεν είναι τα μόνο μόρια που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες συμμόρφωσης στον άνθρωπο (ίσως οι πιο άφθονοι μέχρι τώρα)»…
Διάβασε ολόκληρη την συνέντευξη στα αγγλικά εδώ