Γρηγορίου Λαμπράκη 36, 16674 – Γλυφαδα (+30) 210 9615860
Προστασία της LDL από την οξείδωση

Προστασία της LDL από την οξείδωση

  • Γράφει η: DNANUTRICOACH
  • 24 Ιανουαρίου 2016

Σε αυτή τη μελέτη αποδείχθηκε ότι η ήδη γνωστή προστασία που παρέχουν στην LDL οι πολυφαινόλες του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, προστατεύοντας την από την οξείδωση σχετίζεται με τη μείωση της έκφρασης του γονιδίου CD40 και των προϊόντων του in vivo στους ανθρώπους.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ενέκρινε to 2011 έναν ισχυρισμό σχετικά με τα οφέλη των πολυφαινολών του ελαιολάδου στην προστασία της LDL από την οξείδωση. Οι πολυφαινόλες θα μπορούσαν να έχουν οφέλη για την υγεία όχι μόνο με τον καθαρισμό των ελεύθερων ριζών αλλά και με τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Σε αυτή τη μελέτη λοιπόν αξιολογήσαμε το κατά πόσο οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου θα μπορούσαν να τροποποιήσουν τις in vivo εκφράσεις γονιδίων στον άνθρωπο, που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση στα οποία εμπλέκεται η οξείδωση της LDL. 

Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη, ελεγχόμενη δοκιμή, σε 18 υγιείς Ευρωπαίους εθελοντές που έλαβαν καθημερινά 25 mL ελαιόλαδο με χαμηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (LPC: 2,7 mg/kg) ή υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (HPC: 366 mg/kg) σε περιόδους παρέμβασης 3 εβδ. που διαχωρίζονταν με περιόδους έκπλυσης 2 εβδομάδων. Σε όσους ανήκαν στην ομάδα που κατανάλωσε HPC σε σχέση με όσους κατανάλωναν LPC παρατηρήθηκε μείωση στην οξείδωση της LDL και στην έκφραση των γονιδίων CD40 (CD40L), IL23A, ADRB2, OLR1 και IL8RA. 

Οι αναλύσεις γραμμικής παλινδρόμησης τυχαίων επιδράσεων έδειξαν 1) σημαντική μείωση στην έκφραση των γονιδίων CD40, ADRB2 και IL8RA με τη μείωση της οξείδωσης της LDL και 2) σημαντική μείωση στην έκφραση του μορίου διακυτταρικής προσκόλλησης 1 και του γονιδίου OLR1 με αυξανόμενες συγκεντρώσεις τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης στα ούρα. Εκτός από τη μείωση της οξείδωσης της LDL, η μελέτη έδειξε ότι η πρόσληψη ελαιολάδου πλούσιου σε πολυφαινόλες μείωσε την έκφραση του γονιδίου CD40L, και επιπλέον γονιδίων που εμπλέκονται σε αθηρογόνες και φλεγμονώδεις διεργασίες στον άνθρωπο. Αυτή η μελέτη αυτή έχει καταχωρηθεί εδώ: www.controlled-trials.com ως ISRCTN09220811.

Η πρωτότυπη δημοσίευση βρίσκεται αναρτημένη στο PUBMEB, NIH National Library of Medicine.

National Library Of Medicine - PubMed

Protection of LDL from oxidation by olive oil polyphenols is associated with a downregulation of CD40-ligand expression and its downstream products in vivo in humans

DNANUTRICOACH

Γράφει η η ομάδα του DNANUTRICOACH®

  • Ρώτησέ μας περισσότερα στο: 2109615860

Κλείσε ένα 30λεπτο, δωρεάν, ενημερωτικό ραντεβού
με τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου