Γρηγορίου Λαμπράκη 36, 16674 – Γλυφαδα (+30) 210 9615860
Διατροφογενομικές αλλαγές μετά από κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου

Διατροφογενομικές αλλαγές μετά από κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου

  • Γράφει η: DNANUTRICOACH
  • 24 Ιανουαρίου 2016

Το 2010 για πρώτη φορά δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της διδακτορικής διατριβής της Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου σχετικά με τη γονιδιωματική επίδραση της μεσογειακής διατροφής σε υγιή άτομα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο, επιστημονικό περιοδικό FASEB Journal, που αποτελεί το πιο δημοφιλές περιοδικό βιολογίας στον κόσμο και ανήκει στην Ομοσπονδία Αμερικανικών Εταιρειών για την Πειραματική Βιολογία.


Ο ακριβής τιτλος της μελέτης ήταν “ In vivo διατροφογενετικές επιδράσεις των πολυφαινολών από το παρθένο ελαιόλαδο στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής: μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη.” Ο στόχος της μελέτης ήταν να αξιολογήσει εάν τα οφέλη της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής (TMD) και της κατανάλωσης παρθένου ελαιολάδου (VOO) θα μπορούσαν να καθορίζονται από αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση. Αυτή η τυχαιοποιημένη, παράλληλη, ελεγχόμενη κλινική δοκιμή περιλάμβανε υγιείς εθελοντές (n=90) ηλικίας 20 έως 50 ετών.


Οι ομάδες παρέμβασης ήταν τριών μηνών και ήταν οι εξής: 1) TMD με VOO (TMD+VOO), 2) TMD με “πλυμένο” παρθένο ελαιόλαδο (TMD+WOO) και 3) ομάδα ελέγχου με τη συνήθη διατροφή των συμμετεχόντων. Το WOO ήταν παρόμοιο με το VOO, αλλά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (55 έναντι 328 mg/kg, αντίστοιχα). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση TMD μείωσε την οξειδωτική και φλεγμονώδη κατάσταση όπως αυτή μετράται στο πλάσμα του αίματος αλλά και τη γονιδιακή έκφραση σε γονίδια, που σχετίζονται τόσο με τη φλεγμονή ( όπως το IFN-γάμα, ARHGAP15, IL7R)] όσο και με το οξειδωτικό στρες [όπως το ADRB2 και το POLK) σε μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος. Όλες οι επιδράσεις, με εξαίρεση τη μείωση της έκφρασης POLK, παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα όταν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε πολυφαινόλες, ήταν το έλαιο στο διατροφικό πλάνο TMD.


Τα αποτελέσματά αυτά υπέδειξαν για πρώτη φορά το σημαντικό ρόλο των πολυφαινολών του ελαιολάδου στην προστατευτική αλλαγή της έκφρασης των γονιδίων που προάγουν την αθηροσκλήρωση στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής. Επιπλέον, τα οφέλη στον καρδιαγγειακό κίνδυνο που σχετίζονται με την κατανάλωση TMD και των πολυφαινολων του ελαιολάδου επιβεβαιώθηκαν όχι μόνο με γονιδιακή έκφραση αλλά και με βιοδείκτες στο πλάσμα του αίματος.

Η πρωτότυπη δημοσίευση βρίσκεται αναρτημένη στο PUBMEB, NIH National Library of Medicine.

National Library Of Medicine - PubMed

In vivo nutrigenomic effects of virgin olive oil polyphenols within the frame of the Mediterranean diet: a randomized controlled trial

DNANUTRICOACH

Γράφει η η ομάδα του DNANUTRICOACH®

  • Ρώτησέ μας περισσότερα στο: 2109615860

Κλείσε ένα 30λεπτο, δωρεάν, ενημερωτικό ραντεβού
με τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου