Skip to main content
Γρηγορίου Λαμπράκη 36, 16674 – Γλυφαδα (+30) 210 9615860

To Podcast μας

Science Meets Society

Ο πιο εύκολος τρόπος να ενημερωθείς και να μάθεις: ακούγοντας!

Βρες μας στο Spotify ή σε όποια άλλη πλατφόρμα χρησιμοποιείς και άκου τη Δρ.Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου και τους καλεσμένους της να αναλύουν, να εξηγούν και να παρουσίαζουν πώς η διατροφή, η βιοϊατρική και άλλες επιστήμες μπορούν να εφαρμόζονται στην καθημερινότητά μας. 

Απάντησε στις δημοσκοπήσεις που θα βρεις κάτω από κάθε επεισόδιο και στείλε μας το δικό σου προβληματισμό, απορία ή ερώτηση για να αναλυθεί σε επόμενο επεισόδιο.

Γιατί οι διατροφολόγοι διαφωνούν για τη διατροφογενετική;

Σε αυτό το επεισόδιο αναλύω 5+1 λόγους που οι επαγγελματίες υγείας, και κυρίως οι διατροφολόγοι – διαιτολόγοι, δεν συμφωνούν-ακόμα- σχετικά με τη διατροφογενετική και την εφαρμογή της στην κλινική πρακτική.

Χονδροφοβία στην Ελλάδα.

Με καλεσμένη τη διατροφολόγο-διαιτολόγο Βίκυ Χύτα σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε και αναλύουμε τη χονδροφοβία στην Ελλάδα. Ποιες πεποιθήσεις έχουν ενισχύσει τη χονδροφοβία και στην τελική, ποιός είναι ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας σε αυτή την ενίσχυση;

Μεσογειακή διατροφή: ένα επεισόδιο που άργησε πολύ!

‘Ενα επεισόδιο που άργησε πολύ επειδή θεωρούσα δεδομένο ότι η Μεσογειακή διατροφή είναι απόλυτα γνωστή σε όλο τον κόσμο και δε θα ενδιέφερε κανένα να ακούσει πάλι για τη μεσογειακή διατροφή. Προφανώς, έκανα λάθος!

Διαλειμματική νηστεία: είναι για εμένα;

Επανέρχομαι στο ίδιο θέμα με περισσότρες διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για όποιο άτομο θέλει να ξεκινήσει τη διαλειμματική νηστεία με ασφάλεια.

Σπάσε το κύκλο του συναισθηματικού φαγητού.

Η τροφική φλυαρία και ο φαύλος κύκλος του συναισθηματικού φαγητού είναι από τα βασικά που συζητάμε, αναλύουμε και δουλεύουμε στο βιωματικό εργαστήριο για το συναισθηματικό φαγητό. Πάντα Online, για να μπορείς να συμμετέχεις από όπου και αν βρίσκεσαι.

Corporate Wellbeing: Γιατί η εταιρική ευεξία επηρεάζει τα οικονομικά οφέλη της;

Το wellbeing είναι ο επιστημονικός όρος που ορίζει την ευεξία του ατόμου. Πρόκειται για το αποτέλεσμα πολλών, συνδυαστικών δράσεων και πράξεων, που όλες ξεκινάνε από τη διατροφή με χειροπιαστά οικονομικά οφέλη πλέον και στο εταιρικό περιβάλλον.

Οι πεποιθήσεις της δίαιτας: Ποια από όλες πιστεύεις και εσύ;

Οι 10 πιο συχνές πεποιθήσεις δίαιτας που μου αναφέρετε στις συνεδρίες μας και που σας «βασανίζουν». Πεποιθήσεις λανθασμένες, που μας κρατάνε μακριά από το διατροφικό μας στόχο και οι οποίες εξυπηρετούν μύθους και μη επιστημονικά δεδομένα.

Lifestyle Medicine: τι είναι και πώς γίνεται;

Τι είναι το Lifestyle Medicine και τί σχέση έχει με τον Ιπποκράτη; Γνωρίζουν οι ιατροί για αυτό και αν όχι τι πρέπει να γίνει; Άλλος ένας όρος που «ανακαλύπτει τον τροχό» ή μήπως ορίζουμε ξανά τα αυτονόητα;

Χρόνιες ασθένειες: ποιές είναι; πώς τις προλαμβάνω;

Γιατί λέγονται χρόνιες και γιατί θα πρέπει να με απασχολήσουν; Ποιοι είναι οι τροποποιήσιμοι και μη-τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου; Υπάρχουν άμεσοι και έμμεσοι τρόποι θεραπείας;

Μακροβιότητα, μακροζωϊα ή πώς θα ζήσω για πάντα;

Τι είναι πιο σημαντικό για να ζήσω πολλά χρόνια; Ποια η διαφορά του lifespan από το healthspan; Σε αυτό το επεισόδιο αναλύω το βασικό “πόθο” της ανθρωπότητας: Πώς να ζήσω περισσότερο;

Ο εθισμός του ΤΡΩΓΕΙΝ

Σε αυτό το επεισόδιο αναλύω τον πιο κοινωνικά αποδεκτό εθισμό: το ΤΡΩΓΕΙΝ. Πώς δημιουργείται, πώς εξελίσσεται και πώς μπορώ να ανεξαρτητοποιηθώ από τον εθισμό του ΤΡΩΓΕΙΝ;

Ζάχαρη αγάπη μου!

Δυσκολεύεσαι να κόψεις τη ζάχαρη και δεν μπορείς να εξηγήσεις το γιατί;Σε αυτό το επεισόδιο, δίνουμε μία επιστημονική επεξεγήση στον εθισμό της ζάχαρης, ώστε να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η ζάχαρη στο σώμα μας και τι ακριβώς σημαίνει “κόβω τη ζαχάρη”.

Διατροφικές Διαταραχές. Η ευθύνη του γονέα.

Οι διατροφικές διαταραχές στα παιδιά και στους ενήλικες αυξάνονται ραγδαία και η ανάγκη να βρούμε το “γιατί” συμβαίνουν, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Τι ρόλο παίζει η παιδική ηλικία στην εμφάνιση μίας διατροφικής διαταραχής; Ποια η επιρροή των γονιών και συγκεκριμένα της μητέρας, στη σχέση που έχει ένα άτομο με το φαγητό;

Πόση επιστήμη υπάρχει σε ένα κυλικείο;

Συζητάμε με τον Παύλο Γερουλάνο, πολιτικό και επιχειρηματία στο χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας, για τις δράσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν στην κοινωνία και συγκεκριμένα στα σχολεία, ώστε να “μπει” λίγο περισσότερη επιστήμη στην καθημερινότητά μας.

Η Διαλειμματική νηστεία: Η λύση στην απώλεια βάρους;

Γιατί η Διαλειμματική ΔΕΝ αποτελεί μία δίαιτα απώλειας βάρους; Είναι μία εξατομικευμένη διαδικασία ή όλοι ακολουθούν το ίδιο μοντέλο; Πόσο ασφαλής είναι για όλους;

‘Ενα επεισόδιο για τις γυναίκες στην επιστήμη και όχι μόνο!

Τι είναι το Lean In και πώς ενδυναμώνει τις γυναίκες όλων των ηλικιών παγκοσμίως; Γιατί σε ενδιαφέρει, ιδίως αν είσαι γυναίκα; Ένα επεισόδιο για τις γυναίκες στην επιστήμη και όχι μόνο!

Τα 10 ΠΡΕΠΕΙ και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ της δίαιτας

Πρέπει να ζυγίζομαι; Πόσα κιλά μπορώ να χάσω σε μία εβδομάδα; Αυτά και πολλά άλλα καίρια ερωτήματα βρίσκουν απάντηση εδώ.

Καρκίνος και Διατροφή: Συνδέονται;

Τι σημαίνει αντικαρκινική διατροφή; Υπάρχει; Έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά; Υπάρχει διατροφή που προκαλεί καρκίνο;

Περίοδος, Ενδομητρίωση και Υπογονιμότητα: Μία συζήτηση μεταξύ ερευνητριών

Καλεσμένες μας η Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου και η Χριστίνα Άννα Στρατοπούλου

Ανορεξία: Γιατί το ιδανικό βάρος δεν υπάρχει

Ποιός σου είπε πώς υπολογίζεται το ιδανικό βάρος; Γιατί είναι μύθος και μπορεί να σου κάνει κακό; Πόσο έγκυρος είναι πλέον ο δείκτης μάζας σώματος;

Λιγότερες θερμίδες σημαίνει λιγότερα κιλά;

Η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα και σχετίζεται με μια πληθώρα παραγόντων, πολύ πιο σημαντικών από τις θερμίδες.

Τι σημαίνει για εσένα η φράση “φροντίζω τον εαυτό μου” ;

Το πώς κάνω τη φροντίδα πράξη μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση για πολλούς και πολλές. Το να σταματήσω να με φροντίζω όμως, όχι.

Ποιός είναι ο μύθος της δίαιτας και πότε ξεκίνησε να μας επηρεάζει τόσο πολύ;

Καλεσμένη μας η Δρ. Αλεξία Κατσαρού σε μια συζήτηση γύρω από το μύθο της δίαιτας και τα αρνητικά που μας έχει προκαλέσει.

Μήπως τα συναισθήματά μας καθορίζουν τελικά τη σχέση μας με το φαγητό;

Το αν καλύπτω την σωματική ή τη συναισθηματική μου πείνα είναι βασικό σε κάθε προσπάθεια απώλειας ΄βάρους.

Το DNA μας δίνει τις απαντήσεις για το πρόβλημα της παχυσαρκίας;

Αναλύουμε το τι μπορούν και τι όχι να δείξουν τα γονίδιά σου για τους μύθους γύρω από την παχυσαρκία.

Το “To DNA στο πιάτο σου” το πρώτο ελληνικό βιβλίο Διατροφογενετικής

Η Δρ.Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου γράφει απλά τι είναι και τι μπορούμε να κάνουμε με τη γνώση του DNA μας στη διατροφή.

Πόσο ξέρουν οι επαγγελματίες υγείας για τη Διατροφογενετική και την εφαρμογή της;

Πώς εντάσσεται, με ποιες προυποθέσεις και τι εκπαίδευση απαιτείται για την ένταξη της διατροφογενετικής στην κλινική πράξη;

Η δεύτερη εφηβεία της γυναίκας: Η εμμηνόπαυση. Πόσο έτοιμη είσαι;

Με καλεσμένη μας την Όλγα Ράπτη συζητάμε για την πρόωρη εμμηνόπαυση, τη λίμπιντο, το ρόλο των αντρών και τρόπους ομαλής εισαγωγής.

Τι είναι το Food Coaching, ποια η διαφορά του από την κλασσική διαιτολογική παρέμβαση;

Πώς η μεθοδολογία του Food Coaching δρα και βελτιώνει τη σχέση μας με το φαγητό και τις διατροφικές μας συνήθειες;

Η έρευνα και η πρακτική εφαρμογή της στην ιατρική και στη διαιτολογία.

Με καλεσμένη την Αγγελική Σπανού συζητάμε για το τι κάνει πραγματικά ένας ερευνητής και πώς εφαρμόζονται στην Ελλάδα τα επιστημονικά ευρήματα.

Τι είναι και τι ΔΕΝ είναι η Διατροφογενετική; Οδηγίες προς ναυτιλωμένους.

Απαντήσεις και διευκρινίσεις στις πιο κοινές απορίες, ερωτήσεις και παρανοήσεις γύρω από τον νέο κλάδο της Διατροφογενετικής.

Συναισθηματικό, ενσυνείδητο ή ασυνείδητο φαγητό;

Με καλεσμένη μας τη Γεωργία Κανελλοπούλου συζητάμε για τις διαταραχές του συναισθηματικού φαγητού σήμερα.

Ποια η διαφορά του επιστήμονα με τον ερευνητή; Ποιόν μπορούμε να επιστευόμαστε;

Τι σχέση έχει με τη διατροφή μας ο ερευνητής ή ο επιστήμονας; Τι μπορεί να μας πει που δεν ξέρουμε ήδη;

Το φαγητό είναι απόλαυση, για πολλούς όμοια με αυτή του SEX.

Τι σημαίνει όμως διατροφή, δίαιτα, υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής; Η διατροφή έχει να κάνει με την αισθητική ή με την υγεία;
Δρ. Βαλεντίνη Κωσταντινίδου
Κλείσε ένα 15λεπτο, δωρεάν, ενημερωτικό ραντεβού
με τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου